Головна Ринок України Експорт/імпорт ЄС готується ввести обмеження на імпорт зерна з росії та білорусі

ЄС готується ввести обмеження на імпорт зерна з росії та білорусі

Наступного тижня Єврокомісія має представити пропозицію щодо кількісних обмежень імпорту зерна з росії та білорусі.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на RMF24.

Йдеться про введення квот на імпорт продовольства з росії та білорусі до країн ЄС, однак його транзит через територію все одно буде дозволений, сказав дипломат ЄС в інтерв’ю виданню.

Зазначається, що субсидований імпорт російського зерна за останні місяці значно зріс. За даними Євростату, у 2023 році ЄС отримав понад 1,5 млн. тонн зерна з рф проти 970 тис. тонн у 2022 року. Проблема з російською агропродукцією стала реальною.

Разом з тим  Брюссель, як і раніше, виступає проти повного ембарго, оскільки за словами єврокомісара Ільви Йоханссон, «санкції на імпорт продовольства з росії в ЄС можуть завдати більше шкоди, ніж користі. Справа в тому, що ціни зростуть, що відчують на собі країни-імпортери Глобального Півдня».

Іншими словами, в ЄК вважають, що такий тип санкцій може вплинути на продовольчу безпеку у світі, і це питання, безумовно, буде використано пропагандою кремля, яка намагатиметься показати, що Захід викликає кризу голоду в найбідніших регіонах світу.

Україна також виступила за введення обмежень на імпорт з росії, наголошуючи, що так їй буде простіше погодитися на обмеження ЄС на власний експорт сільськогосподарської продукції.

Перегляди: 16