Головна Рослинництво Запаси зернових у світі прогнозуються на рекордному рівні

Запаси зернових у світі прогнозуються на рекордному рівні

ФАО підвищила свій прогноз щодо світового виробництва зернових у 2023 році до 2 819 млн. тонн, що на 0,9% вище за рівень минулого року, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Головною причиною такого підвищення стали нові, більш оптимістичні, ніж раніше, оцінки врожаю в росії й в Україні на тлі сприятливих погодних умов, що компенсували суттєве зниження прогнозу з виробництва в Канаді, пов’язане із затяжною посухою в ключових провінціях-виробниках.

Відповідно до нового Зведення пропозиції зернових та попиту на зернові ФАО, світовий обсяг виробництва пшениці становить 785 млн. тонн, фуражних зернових – 1 511 млн. тонн, що на 2,7% вище за показник 2022 року, а світове виробництво рису прогнозується на рівні 523,1 млн. тонн.

Незважаючи на перегляд цього місяця у бік зниження, обсяг споживання зернових у світі в сезоні 2023/24  оцінюється у 2 804 млн. тонн, що на 0,8% вище, ніж у сезоні 2022/23, і пояснюється очікуваним збільшенням обсягу продовольчого споживання пшениці та скороченням використання пшениці в кормових цілях, у той час як обсяг світового споживання рису прогнозується на рівні 520,5 млн. тонн, що дозволяє говорити про другий поспіль сезон нульового або негативного зростання споживання на тлі подальшого скорочення використання рису в непродовольчих цілях. Це, як очікується, компенсує збільшення обсягів продовольчого споживання, пов’язане зі зростанням чисельності населення.

Запаси зернових у світі на кінець сезону 2024 року, як очікується, становитимуть 884 млн. тонн, що на 3% перевищує рівень початку сезону, будучи рекордним показником. З урахуванням перегляду цього місяця рівня запасів на кінець сезону у бік підвищення у поєднанні зі зниженням прогнозу споживання, показник співвідношення запасів зернових до їх споживання в сезоні 2023/24, як очікується, може становити 30,8%.

Поточний прогноз ФАО щодо обсягу світової торгівлі зерновими у сезоні 2023/24 порівняно з минулим місяцем не змінився, склавши близько 466 млн. тонн, що на 1,7% нижче за показники сезону 2022/23.

Перегляди: 5