Головна Новини Земельне питання Кабмін затвердив нову методику НГО земельних ділянок

Кабмін затвердив нову методику НГО земельних ділянок

Уряд ухвалив історичну для земельної реформи постанову «Про затвердження методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок», повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства.

Раніше одночасно існували три різні методики оцінки. Як наслідок, показники оцінки сусідніх ділянок могли дуже відрізнялися між собою. У громади була необхідність розробляти й затверджувати три різних види технічної документації. І це була проблема, оскільки багато економічних питань прив’язано до НГО земельних ділянок: без неї не можна ні сплатити за землю, ні продати майно, ні здати його в оренду.

Тепер же нормативно-грошова оцінка визначатиметься так:  площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п’ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.

Іншими словами: те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об’єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місце розташування, – це все впливатиме на кінцевий розмір НГО.

Перегляди: 1