Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними експертів Oil World, в жовтні 2018 року Індія скоротила імпорт рослинних олії на 15,3% в порівнянні з показником попереднього місяця – з 1,4 млн. т до 1,2 млн. т. Водночас, імпорт соняшникової олії в країну в жовтні дещо зріс – до 157 тис. т (проти 150 тис. т у вересні поточного року);
    • За даними експертів Української Асоціації Шовкового шляху, обсяг товарообороту між Україною і Китаєм протягом п’яти років може досягти 20 млрд. $ проти 8 млрд. $, що очікуються за підсумком поточного року. Зокрема, 16 листопада був підписаний меморандум про співпрацю між УБРР та Українською асоціацією Шовкового шляху про створення спільної платформи електронної комерції з метою збільшення обсягів експорту українських товарів до Китаю;
    • За оперативними даними експертів агентства Intertek Testing Services, експорт пальмового масла з Малайзії в період 1-15 листопада збільшився на 9,2% в порівнянні з показником аналогічного періоду місяцем раніше – з 505,3 тис. т до 551,8 тис. т;
    • Як повідомляє Bisnis Indonesia, уряди Індонезії та Китаю обговорили можливість скасування імпортних мит для ряду товарів. Зокрема, сторони обговорили можливість скасування імпортних мит на пальмову олію;
    • За даними ДФС, Україна в січні-жовтні 2018 року імпортувала 189 тис. т пальмової олії. Зокрема, тільки в жовтні цього року з Індонезії було імпортовано 13,3 тис. т пальмової олії, з Малайзії – 1,7 тис. т, з Швеції – 66 т, з інших країн – 70 тонн.

    Світові ринки наразі переживають збільшення світового виробництва олійних культур на тлі скорочення попиту з боку імпортерів, внаслідок чого ціни на рослинні олії продовжують знижуватися. Найбільш високими темпами зниження цін характеризується пальмова олія, яка з початку поточного місяця на біржі в Куала-Лумпурі втратила 8,7, опустившись до 470,3 $/т.

    Вагомим чинником тиску на ціну пальмової олії, яка широко використовується у виробництві біопалива, стало падіння нафтових котирувань.

    Водночас, згідно з прогнозами аналітиків LMC International, протягом найближчого півріччя ціни на сире пальмове масло можуть підвищитися.

    Ключовим чинником, здатним розгорнути тривалу низхідну тенденцію у зворотну сторону, стане скорочення запасів пальмового масла. У свою чергу, це буде викликано зниженням обсягів виробництва через можливого негативного впливу нового циклу Ель Ніньо.

    За даними нашого моніторингу, звітний тиждень характеризувався переважно негативними ціновими коректуваннями на внутрішніх ринках ключових олійних культур.

    Перегляди: 0