Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними Мінагрополітики, з січня по жовтень 2018 року товарообіг між Україною та Індією склав $2,3 млрд., з яких $1,5 млрд. було забезпечено соняшниковою олією. Наразі Індія займає 1-е місце серед імпортерів української продукції в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а в цілому по світу – 5-е місце;
    • Як повідомляє профільне Міністерство, український аграрний експорт в країни ЄС за результатами січня-листопада 2018 року збільшився на 6,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до $5,6 млрд. Уже кілька років поспіль в ТОП-5 ключових торговельних партнерів України в сфері АПК серед країн ЄС входять Нідерланди, а також Польща, Німеччина, Іспанія та Італія;
    • З 1 січня 2019 року в Україні припинив дію ДСТУ 4492:2005 “Олія соняшникова. Технічні умови” і вступив в силу ДСТУ 4492:2017, повідомляє асоціація “Укроліяпром”. У новому ДСТУ були відкориговані види соняшникової олії з урахуванням світових вимог, а також наведено поширений перелік показників безпеки до продукції і методів її випробування;
    • Індонезія в грудні 2018 року скоротила виробництво і експорт пальмової олії. За даними Reuters, виробництво олії зменшилось до 3,9 млн тонн (-0,08 млн тонн у порівнянні з листопадом 2018 року). Запаси пальмової олії в Індонезії під кінець року скоротилися до 3,43 (-0,47) млн тонн через зростання внутрішнього споживання, яке вимогою до обов’язкового використання біодизелю.

    Минулого тижня ціни на світовому ринку сої коректувалися в бік підвищення. Цьому, безумовно, сприяють новини щодо торгівельних перемовин між КНР та США. Як повідомляється, адміністрація США розглядає можливість скасування введених імпортних мит відносно китайських товарів з метою стимулювання торговельних переговорів з Пекіном, а також для примушення КНР піти на значні поступки в даному питанні, повідомляє поважне джерело The Wall Street Journal.

    З ідеєю часткового або ж повного скасування мит на імпортовані з КНР товари виступив глава мінфіну США Стівен Мнучін. Як зазначає видання, мета такого можливого кроку буде, зокрема, полягати в тому, щоб зрушити з мертвої точки торгові переговори з китайською стороною, а також заспокоїти ринки, які переживають період нестабільності внаслідок невизначеності в економічних відносинах двох країн.

    Також, згідно з повідомленнями преси, президент США Дональд Трамп хоче укласти угоду з Китаєм до 1 березня, що має сприяти скорішому досягненню компромісу.

    Згідно з результатами нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки продемонстрували окремі позитивні цінові коректування.

    Перегляди: 0