Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За прогнозами Strategie Grains, в сезоні 2018/19 світовий ринок сої та соняшнику буде перебувати в рівновазі, в той час як ситуація на ринках країн-найбільших експортерів ріпаку буде жорсткою. Через погіршення прогнозу врожаю сої в Південній Америці і підвищення прогнозу світового споживання ситуація на ринку стала більш рівноважною. Оцінка світових кінцевих запасів сої була знижена з 114,9 млн тонн до 105,1 млн тонн. В результаті, співвідношення запасів до споживання буде менше, ніж очікувалося раніше – 29,7% проти 32,7%;
    • Як повідомляє Reuters, запаси пальмової олії в Малайзії за підсумками січня знизилися в порівнянні з показником попереднього місяця на увазі скорочення виробництва продукту і збільшення його експорту. Так, за попередньою оцінкою, на початок лютого зниження запасів склало 4,7% в порівнянні з рівнем початку року -з 3,32 млн тонн до 3,07 млн тонн;
    • За даними AgRural, Бразильські фермери зібрали врожай з 19% площ, зайнятих соєю. Темпи збирання сої набагато випереджають середні. Прибирання може прискоритися, якщо в Мату-Гросу, головний соєвий штат Бразилії, не повернуться дощі;
    • За оцінками експертів Oil World, в січні 2019 року Бразилія збільшила експорт соєвих бобів в Китай – до 1,97 млн тонн в порівнянні з 1,3 млн тонн за підсумками січня 2018 року. У той же час, даний показник в 2 рази поступається результату грудня 2018 го (4,1 млн тонн);
    • За інформацією Держстату, за попередніми підсумками 2018 року, валовий збір соняшнику склав 14,16 млн тонн, що на 15,7% вище показника минулого року. Виробництво соєвих бобів склав 4,46 млн тонн (+14,4%). Валовий збір ріпаку склав 2,75 млн тонн (+25,1%). Загальний валовий збір олійних зріс на 16% і склав 21,37 млн тонн.

    За підсумком минулого тижня котирування сої на СВоТ в цілому знизилися, переважно через проблеми в торгових переговорах США і Китаю і поліпшення погодних умов в Південній Америці.

    США та Китай все ще на шляху до завершення торгової війни, наразі черговий раунд переговорів відкладено до початку березня.

    Водночас, прогноз опадів в Південній Америці знизив побоювання за майбутній урожай. Перші результати збирання показують, що врожайність сої несуттєво постраждала від занадто сухої та спекотної погоди. Зауважимо, що ключовим напрямком експорту бразильської сої в останні місяці залишається Китай. Наприклад, в січні Бразилія експортувала 2,1 млн тонн соєвих бобів, а з початку поточного сезону (жовтень-січень) – 16,5 млн тонн, що вдвічі перевищує обсяги відвантажень за аналогічний період попереднього маркетингового року. При цьому 95% олійної було відвантажено в Китай.

    Згідно з результатами нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки продемонстрували окремі позитивні цінові коректування.

    Ціни соняшнику на внутрішньому ринку продовжили зростати, отримуючи підтримку боку високого попиту підприємств-переробників, що, в свою чергу, обумовлено також і позитивними тенденціями на світових ринках рослинних олій.

    Перегляди: 0