Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Експорт українського ріпаку за 2018 рік склав 2,4 млн. т, повідомляє Інститут аграрної економіки. Це дорівнює майже 90% всього вирощеного в Україні продукту. Основними його покупцями стали країни Азії, Європи і Африки. Експерти прогнозують подальший розвиток ринку ріпаку в Україні за умови збереження існуючої динаміки. На їхню думку, обсяги вирощування ріпаку можуть скласти до 3 млн. т в 2019 році, і до 3,5 млн. т – в 2020 р.;
    • За даними ДФС, запаси соняшнику в Україні за січень скоротилися на 17% і склали станом на 1 лютого 5,53 млн. т. На даний момент безпосередньо в аграрних підприємствах зберігається 3,23 млн. т соняшнику, а на переробних підприємствах – 2,3 млн. т. Станом на 1 січня запаси соняшнику в Україні становили 6,7 млн. т;
    • Згідно з прогнозом Мінсільгоспу США, площа сівби сої в поточному році буде скорочена до 34,42 млн. га, тобто на 4,7% в порівнянні з минулим роком. Замість сої американські фермери зволіють засіяти поля більш прибутковою кукурудзою. Посівна площа кукурудзи буде розширена на 3,3% – до 37,26 млн. га;
    • МСГ Китаю заявляє про плани збільшення в 2019 році площ сівби соєвих бобів та інших олійних культур майже на 330 тис. гектарів. Також зазначається, що Китай планує і надалі розширювати посівні площі під соєю з метою зниження залежності країни від імпорту олійної з США шляхом надання субсидій для фермерів, а також використання нових сортів сої з високим вмістом протеїну.

    Протягом звітного тижня ціни на світовому ринку сої розвивалися переважно у висхідному напрямку. Підтримку цінам надавали очікування оператори ринку щодо успішного завершення переговорів між США і КНР по вирішенню торгового конфлікту.

    Зростанню котирувань олійної сприяла також інформація про те, що уряд КНР планує запропонувати США наростити обсяги імпорту аграрної продукції із США на 30 млрд. дол. США на рік у межах можливої торгової угоди, яка наразі обговорюється представниками країн. Водночас, раніше Китай неодноразово пропонував підвищити імпорт американської продукції для скорочення обсягів власного профіциту зовнішньої торгівлі.

    Зауважимо, що КНР та США домовилися не підвищувати взаємні мита до 1 березня. Якщо до цього часу країнам не вдасться досягти угоди, президент США пообіцяв підвищити з 10% до 25% мита на імпорт китайських товарів на суму 200 млрд. дол. США у рік.

    Згідно з результатами нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували переважно негативні коректування.

    Перегляди: 0