Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними Єврокомісії, за сім місяців поточного сезону (з липня 2018 року по січень 2019 роки) країни ЄС імпортували 11,8 млн. т насіння олійних культур, що на 15% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Євросоюз, в основному, імпортує сою – 8,7 млн. т (+ 16% до минулого сезону) і ріпак – 2,8 млн. т (+ 14%). Імпорт шротів знизився до 12,7 млн. т, тобто на 5% в порівнянні з минулим сезоном;
    • Імпорт пальмового масла в Індію за підсумками сезону може стати рекордним, повідомляє Reuters. У 2018/19 МР імпорт пальмової олії в Індію може збільшитися на 10,3% або до 9,6 млн. т, що стане новим абсолютним рекордом. Причиною джерела агентства назвали різке падіння цін, яке збільшило привабливість продукту в порівнянні з соєвим і соняшниковою олією;
    • Згідно з повідомленням профільного Міністерства, аграрний експорт з України до Ірану в 2018 році склав 421 млн. $. Основу українського сільськогосподарського експорту в Іран складають зернові культури і рослинні масла;
    • За прогнозами агентства Safras & Mercado, в 2019 році Бразилія експортує 70 млн. т сої, що на 17% менше, ніж в минулому році. Очікуване зменшення експорту пов’язане зі скороченням урожаю, який складе 115,85 млн. т, що на 10% менше торішнього показника;
    • Завдяки активізації експортного попиту та внутрішнього споживання з боку біодизельної галузі, у звіті USDA прогноз виробництва пальмової олії в Індонезії в новому МР збільшили на 4% до 43 млн. т, що на 1,5 млн т перевищить показник 2018/19 МР.

    Світовий ринок сої продовжував знижуватися протягом минулого тижня. Ключовою причиною встановлення негативної цінової тенденції залишається відсутність дійсного прогресу у процесі торгівельних перемовин між США та Китаєм. Згідно з останніми новинами, відбулось перенесення зустрічі президентів США та Китаю, де планувалося підписати торговельну угоду, на квітень, а можливо і на червень.

    Водночас, існують і інші вагомі фактори тиску на ціни. Зокрема, досить низькими залишаються темпи відвантажень сої з США. Окрім того, учасників ринку непокоїть невизначеність з посівними площами під соєю в США.

    В той же час очікування щодо виробництва сої в країнах Південної Америки зростають. Так, прогноз виробництва сої в Бразилії збільшили на 1,5 млн тонн до 115 млн тонн. Наразі в країні триває збиральна кампанія, обмолочено близько 50% площ.

    Протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки продовжували демонструвати переважно негативні коректування. Високі обсяги пропозиції у поєднанні зі зниженням цін соняшникової олії на зовнішніх базисах виступають ключовими чинниками тису на рівень цін олієсировини на внутрішньому ринку.

    Згідно з оперативними даними Держкомстату, запаси соняшнику в Україні на 1 березня 2019 року склали 4,9 млн. тонн, що на 13,4% більше в порівнянні з аналогічною датою минулого року (4,3 млн. тонн).

    Перегляди: 0