Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Китай повністю зупинив імпорт каноли з Канади. Напруга у політичних відносинах Китаю та Канади призведе до перерозподілу світового ринку ріпаку в поточному сезоні, як це сталося з ринком сої в минулому році. Наразі китайські імпортери перестали укладати контракти на поставку канадської каноли, а нещодавно без оголошення причини була відкликана реєстрація канадської компанії Richardson International Ltd’s, що мала постачати канолу. Закриття китайського ринку та обвал цін на канолу змусить канадських фермерів зменшити посівні площі під канолою в поточному сезоні;
    • На тендері наприкінці минулого тижня єгипетський GASC придбав 52,5 тис. тонн соєвої та 32 тис. тонн соняшникової олії з доставкою в період 1-20 травня. Це найбільший за рік обсяг одночасної закупівлі, обумовлений зниженням цін до двомісячного мінімуму;
    • Прогноз виробництва сої в Бразилії збільшили на 1,5 млн тонн. Аналітики Oil World збільшили в порівнянні з попереднім прогноз виробництва сої в Бразилії з 113,5 до 115 млн тонн, що все одно поступатиметься врожаю 2018 року у 122 млн тонн. При цьому експорт сої в поточному сезоні скоротиться до 69,7 млн тонн, що буде на 17% менше, ніж експортовані в минулому році 83,6 млн тонн;
    • Міжнародна Рада по Зерну (IGC) опублікувала прогноз світового виробництва і споживання сої в сезоні 2019/20. Світове виробництво сої залишиться на рівні поточного сезону – 359 млн тонн. Але світова пропозиція збільшиться на 6 млн тонн завдяки високим початковим запасам. США можуть зібрати 114 млн тонн сої (123,7 млн тонн в поточному сезоні), Бразилія – 119,5 (113,5) млн тонн, Аргентина – 55,5 (54,2) млн тонн, Україна – 4,8 ( 4,4) млн тонн.

    Світовий ринок соєвих бобів продовжує знижуватися. Торгові переговори між США і Китаєм можуть затягнутися на довгий час, – згідно з останніми новинами, Адміністрація президента США готова продовжувати консультації з представниками Китаю з торговельних питань протягом місяців.

    Нагадаємо, на початку грудня 2018 року лідери США і Китаю на зустрічі в Аргентині домовилися вжити протягом трьох місяців заходів, спрямованих на укладення торговельної угоди між двома країнами. Водночас наразі офіційні представники США говорять про відміну лише деяких з мит на китайські товари, але не усіх.

    Окрім відсутності зрозумілих результатів перемовин між США та Китаєм, соєві ф’ючерси знижуються також внаслідок різкої девальвації аргентинської та бразильської валюти, що знижує експортні ціни на південноамериканську сою. Південноамериканські фермери ще не розпродали минулий врожай, коли на ринок вже починає надходити олійна нового врожаю, що в умовах низького попиту з боку Китаю створює підґрунтя до встановлення тривалої тенденції до зниження цін.

    За даними нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували окремі позитивні коректування.

    Так, за результатом попереднього тижня соняшник подорожчав тільки на умовах самовивозу, тоді як на інших базисах ціни залишалися переважно стабільними.

    Попит на ринку присутній в достатньому обсязі, а подальший розвиток ситуації багато в чому залежатиме від тенденцій на світових ринках ключових рослинних олій.

    Наразі світові ціни на рослинні олії переважно знижуються. І хоча в окремих ключових експортних центах ціни ще утримуються на порівняно високому рівні внаслідок пристуності достатнього попиту. Так, українська соняшникова олія демонструвала переважну цінову стабільність протягом минулого тижня, як на експортних, так і на внутрішніх базисах.

    Перегляди: 0