Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Експерти USDA у своєму новому звіті прогнозують, що виробництво соняшнику в Україні в сезоні 2019/20 може скоротитися на 8% – до 14,3 млн. т (15,5 млн. т в поточному сезоні). Причинами цього стане очікуване скорочення посівних площ соняшнику в Україні (з 6,1 до 6 млн. га), а також прогнозоване зниження середньої врожайності соняшнику (з 25 до 24 ц/га).
    • Також USDA прогнозує зменшення виробництва соняшникової олії в Україні – 6,1 млн. т за новим прогнозом, це на 9% менше поточного сезону. Передбачається і зниження виробництва шроту – до 5,8 млн. т (-7%). Також знизиться експорт і масла, і шроту з України;
    • Як повідомляє профільне міністерство, українські аграрії почали сівбу сої під урожай 2019 року, засіявши 31 тис. га, або 2% до запланованої площі;
    • Сполучені Штати виграли у Світовій організації торгівлі у Китаю суперечку, що стосується введених Пекіном тарифних квот на імпорт пшениці, рису і кукурудзи. В опублікованому в четвер у Женеві висновку третейської групи експертів зазначається, що дії Пекіна в цій сфері вступають в протиріччя зі взятими на себе КНР при вступі в організацію зобов’язаннями;
    • За даними європейської Комісії, серед країн – головних постачальників агропродовольчої продукції в ЄС за останні 12 місяців Україна посіла третє місце, обігнавши Китай. Обсяг українських поставок склав 5,9 млрд. €, китайських – 5,7 млрд. €. Перше місце залишилося за США з 12,4 млрд. €, друге – за Бразилією з 11,8 млрд. €;
    • За даними SEA, у березні 2019 року Індія значно збільшила імпорт рослинних олій. Імпорт соєвого масла зріс до 293 тис. т (+154%), соняшникової олії – до 298 тис. т (+ 2%).

    Минулий тиждень охарактеризувався відновленням ринку пальмової олії, що стало потужним фактором впливу на суміжні ринки інших ключових рослинних олій.

    Ключовим чинником зростання цін пальмової олії наразі виступає підписання угоди між Китаєм, Малайзією та Сінгапуром, що, серед іншого, передбачає збільшення закупівлі пальмової олії з боку першого. В межах виконання цієї угоди протягом минулого місяця вже було придбано 1,6 млн. т малайзійської пальмової олії. Додатково, протягом минулого року Малайзія експортувала в Китай 3,1 млн. т пальмової олії та її продуктів, перевищивши на 7,3% результат 2017 року.

    Ціни на пальмову олію на біржі в Куала Лумпурі подорожчало з початку тижня на 2,7%, але вчора трохи знизилася і торгується на рівні 527,1$/т на тлі активізації закупівлі малайзійської пальмової олії з боку Китаю. Водночас фактором стримання цін виступає ослаблення курсу малайзійської валюти до дол. США.

    За даними нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували окремі позитивні коректування.

    Позитивні зміни на ринку соняшникової олії зумовили подорожчання олієсировини, стимулюючи внутрішній попит з боку переробних підприємств. Ключовим драйвером зростання цін соняшникової олії наразі виступає позитивний вплив суміжного ринку пальмової олії, що відновив зростання.

    Низькою діловою активність продовжує характеризуватися ріпаковий сегмент внутрішнього ринку. Протягом минулого тижня середні ціни коригувалися у сторону зниження. Торгівля ведеться переважно у межах укладених раніше контрактів, цінові показники носять переважно індикативний характер.

    Перегляди: 0