Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними офіційної митної статистики, в квітні поточного року Китай збільшив імпорт соєвих бобів до 7,64 млн тонн, що на 10,7% перевищило показник аналогічного місяця роком раніше. результат квітня на 55% перевищує обсяги імпорту олійної в країну в березні (4,92 млн. т). Зростання закупівель було обумовлене, перш за все, зниженням розміру ПДВ на сільськогосподарські товари, що підвищило попит китайських імпортерів на сою. Основні обсяги олійної в країну в квітні були поставлені з Бразилії, крім того невеликі партії закуповувалися в США;
    • За даними SEA, в квітні експорт соєвого шроту з Індії різко знизився до 12 тис. тонн. При тому за попередні 5 місяців (листопад-березень) країна в цілому експортувала близько 400 тис. тонн соєвого шроту. Дане зниження пояснюється тим, що в квітні цінової сред між соєвим шротом індійського та аргентинського походження збільшився до 140-150$ за т (в 2018-му – 51$), що призвело до зниження конкурентоспроможності індійської продукції на світовому ринку;
    • Потужні опади суттєво уповільнюють хід посівної в США. Як повідомляє USDA, причиною такої затримки стала холодна та дощова погода, яка триватиме й надалі, що не дозволить фермерам прискорити сівбу. Тиждень злив та навіть подекуди снігу у суботу в США завершиться теплою та сонячною погодою, проте вона триватиме недовго. За прогнозами метеорологів, найближчим часом на Середньому Заході не буде тривалих періодів без опадів;
    • Згідно з повідомленням Reuters, в Малайзії за підсумками квітня поточного року запаси пальмового масла знизилися до мінімального показника за останні 6 місяців і склали 2,77 млн тонн (-5% в місяць). Ситуація, що склалася може бути обумовлена зниженням рівня вироблення масла в країні в звітний місяць до 1,64 млн тонн проти 1,9 млн тонн в березні. При цьому обсяг виробництва пальмового масла може стати максимальним для цього місяця з 2015 р.

    Незважаючи на тривалий процес перемовин, США все таки прийняли рішення щодо підвищення імпортних мит на китайські товари. Навпаки, саме повільним просуванням процесу підготовки угоди президент США пояснив вжиття таких заходів. Указ президента США про збільшення з 10% до 25% імпортного мита на китайські товари на суму 200 млрд. $ набув чинності 10 травня.

    Уряд КНР в свою чергу висловив сильне розчарування таким кроком з боку адміністрації США та повідомив, що буде змушений прийняти відповідні контрзаходи, що, безумовно, негативно вплине на подальші відносини сторін та чинитиме вплив на світову торгівлю.

    Додатковим чинником підсилення невизначеності на світовому ринку олійних виступають торгові суперечки між КНР та Канаду у ріпаковому сегменті. Внаслідок зупинки імпорту олійної з боку КНР перехідні запаси каноли в Канаді зросли на 10,5%, а уряд країни вимушений був запровадити заходи підтримки для фермерів, що постраждали внаслідок скорочення експорту.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували різноспрямовані цінові коректування.

    Скорочення пропозиції соняшника у поєднанні із зростанням цін української соняшникової олії на експортних базисах формує основу для підвищення цін на олієсировину.

    Потужним чинником підтримки цін соняшникової олії у Чорноморському регіоні стала закупівля єгипетським оператором GASC значних обсягів такої продукції. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря середня ціна соняшникової олії українського виробництва додала в середньому 5$/т.

    Перегляди: 0