Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з прогнозами експертів OilWorld, світове виробництво соняшнику в майбутньому сезоні може скоротитися на 1 млн тонн в порівнянні з результатом 2018/19 МР – до 51,4 млн тонн через очікуваного зниження врожаю олійної в Україні та країнах СНД, а також зниження середньої врожайності в світі на 1-2%. Зокрема, прогнозується, що виробництво насіння соняшнику в Україні може знизитися на 3,8% в рік – до 14,9 млн тонн проти 15,5 млн тонн;
    • Згідно з повідомленням Reuters, у квітні 2019 року Малайзія скоротила експорт пальмового масла та інших продуктів з цієї групи на 16,7%. Вартість експорту пальмової олії в квітні склала $838,3 млн, це 4,1% від загального обсягу малайзійського експорту. У квітні 2018 року його вартість становила понад $970 млн;
    • Уряд Китаю запровадив імпортні мита щодо більш 5 тис. товарних позицій з США на загальну суму $60 млрд.. Вони вступили в силу 1 червня. На такий крок уряд Китаю пішов у відповідь на підвищення 10 травня урядом США мит щодо китайської продукції на суму $200 млрд. з 10% до 25%. Раніше Китай і США протягом декількох місяців вели переговори щодо врегулювання торговельних суперечок, але навіть після 10-го раунду перемовин домовленості досягти не вдалося;
    • За даними Зернової біржі Буенос-Айреса, станом на 29 травня збиральна кампанія соєвих бобів в Аргентині була виконана на 90,7% запланованих площ, що трохи перевищує як торішній, так і середньорічний показник в аналогічний період (89,3% і 83,4%).

    Одною з ключових характеристик попереднього тижня на світових ринках агропродукції стало суттєве зростання цін на ключові олійні культури. Серед базових чинників, що сприяли формуванню такої тенденції – рекордна затримка посівної кампанії в США, до якої прикута увага учасників глобального ринку. Згідно з останніми даними, станом на 3 червня фермери США засіли соєю лише 39% запланованих площ. При цьому середній показник останніх п’яти років на порівняну дату знаходиться біля позначки 79%. Підстав очікувати суттєвого покращення ситуації наразі немає – відповідно до поточних прогнозів потужні опади на територіях головних аграрних регіонів країни будуть тривати щонайменше ще близько тижня, що, в свою чергу, вкрай негативно впливає на схожість посівів -19% на останню звітну дату (проти 56% в середньому за останні п’ять років).

    Водночас, варто звернути увагу на ситуацію на ринку нафти, де ескалація напруги між США та Мексикою відображається у падінні цін до найнижчого за останні місяці рівня. Найближчим часом це може стати чинником тиску на суміжний ринок рослинних олій та, якщо не переломити, то ослабити тренд до зростання світових цін олійних.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували переважно позитивні цінові коректування.

    Зростали ціни також і на рослинні олії. Так, продовжилося здорожчення української соняшникової олії на умовах FOB в портах Чорного моря – середні ціни коливаються у проміжку 690-705 $/т, додавши 15 $/т протягом звітного періоду. Водночас, зростання експортних цін минулого тижня майже не відобразилося на рівні внутрішніх цінових індикаторів.

    Також поки що не зафіксовано помітного зростання ділової активності у ріпаковому сегменті. Протягом минулого тижня середні ціни не зазнали коректувань та продовжили носити переважно індикативний характер. Торгівля ведеться переважно у межах укладених раніше контрактів, цінові показники носять індикативний характер. Увага учасників ринку зосереджена на очікуванні даних щодо нового врожаю.

    Перегляди: 0