Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Аналітики USDA прогнозують в своєму свіжому звіті зростання світового виробництва ріпаку в сезоні 2019/20 до 74,8 млн. т, тобто на 2 млн. т більше, ніж у поточному сезоні. Рекордним залишиться сезон 2017/18 – 74,91 млн. т. USDA очікує зростання виробництва ріпаку в Австралії, Китаї та Україні. Головний світовий експортер ріпаку – Канада, – збереже виробництво на колишньому рівні, а Індія, Євросоюз і США скоротять обсяги;
    • За даними митної служби Китаю, імпорт соєвих бобів скоротився з 7,64 млн. т у квітні до 7,36 млн. т в травні, що на 24% поступається показнику травня минулого року – 9,69 млн. т. Протягом січня-травня Китай імпортував 31,75 млн. т сої, що на 12,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Скорочення імпорту експерти пов’язують зі зростанням тарифів на імпорт сої з США та зниженням внутрішнього попиту на соєвий шрот через розповсюдження АЧС на території країни;
    • Згідно з даними USDA, за підсумками сезону 2018/2019 вперше за 4 роки світові запаси соєвого шроту збільшилися, нехай і зовсім незначно — з 12,43 до 12,54 млн. т. На зростання запасів соєвого шроту позначилася епідемія АЧС в Китаї і сильне падіння продажів сої та соєвого шроту в КНР. Зіграв свою роль і торговий конфлікт між Китаєм і США;
    • За оцінками експертів UDSA, світове виробництво соняшника у 2019/20 МР скоротиться до 50,95 млн. т в порівнянні з рекордними 51,47 млн. т сезону 2018/19. Зокрема, Україна зменшить виробництво з 15 до 14,8 млн т, Росія – з 12,71 до 12,5 млн. т, Туреччина – з 1,8 до 1,55 млн т. Одночасно світове виробництво соняшникового шроту зросте з 21,13 до 21,34 млн. т, а соняшникової олії – з 19,69 до 19,9 млн. т. Експерти UDSA прогнозують, що Україна зменшить виробництво вказаної продукції, а Росія – збільшить.

    Незважаючи на продовження торгового протистояння між США та Китаєм, ціни соєвих бобів на світовому ринку демонструють позитивну динаміку. Ключовим чинником підтримки цін залишаються прогнозовані сильні опади на Середньому Заході США. Тривалий період несприятливих погодних умов до поточної дати обумовив значне відставання посівної кампанії в США, одному з ключових світових виробників олійної, від середньорічних показників. Так, на початок звітного тижня соєю в США було засіяно лише 60% запланованих площ в порівнянні з 88% в середньому за 5 років.

    В таких умовах учасники ринку були дещо здивовані даними, оприлюдненими USDA в новому шомісячному звіті. Так, оновлений світовий баланс сої, підготований експертами USDA, практично не відрізняється від показників минулого місяця, незважаючи на нові фактори впливу. Водночас, остаточний звіт по посівних площах в США, оприлюднення якого відбудеться 28 червня, ще може вплинути на прогноз виробництва сої в новому сезоні, який поки що залишається на рівні 112,95 млн. т.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки характеризувалися окремими позитивними коректуваннями.

    Варто зазначити, що поки не зафіксовано помітного зростання ділової активності у ріпаковому сегменті. Протягом минулого тижня середні ціни не зазнали коректувань та продовжили носити переважно індикативний характер. Торгівля ведеться переважно у межах укладених раніше контрактів, цінові показники носять переважно індикативний характер. Увага учасників ринку зосереджена на очікуванні даних щодо нового врожаю.

    Перегляди: 0