Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За останніми даними Мінагрополітики, станом на 5 липня вітчизняні аграрії зібрали озимий ріпак на площі 873,6 тис. т з площі 427,5 тис. гектарів, або 33% до прогнозу;
    • За даними NASS USDA, до кінця червня американські фермери засіяли соєю 92% від запланованої площі. Стан посівів сої залишає бажати кращого. За даними на 30 червня, в хорошому і відмінному стані знаходяться 54% посівів (71% роком раніше), в задовільному – 35% (23%), в поганому і дуже поганому – 11% (6%);
    • Згідно з актуальною інформацією, за підсумком 2018/19 МР українські експортери відвантажили на зовнішні ринки 2,45 млн тонн, тоді як валові збори склали 2,8 млн тонн. Обсяг експорту перевищив на 16% результат попереднього сезону та став максимальним за результатом останніх десяти років;
    • Протягом останніх трьох років пальмова олія подешевшала на 13%, що стимулювало нарощення обсягів імпорту такої продукції. На зміну ціни впливають загальноринкові чинники – баланс попиту і пропозиції, наявність запасів, а також зміна рівня виробництва. Суттєвий вплив мають також зовнішньополітичні чинники – наприклад, взаємини США і Китаю. Також позначаються коливання курсів валют, конкуренція з боку інших рослинних олій, врожайність і погодні умови;
    • Як повідомляє Мінагрополітики, Український аграрний експорт в країни ЄС в січні-травні 2019 року зріс на 30,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року – до $2,97 млрд. Основними продуктами в структурі експорту в ЄС стали зернові $1,4 млрд, та рослинні олії $610,5 млн.

    Останні повідомлення щодо просування торгових перемовин між США та Китаєм дозволяють очікувати, що торгова угода між Китаєм і США, яка покладе край торгової війни між ними, може бути укладена в кінці 2019 року, чого вже тривалий час очікує світова спільнота. Нагадаємо, на саміті G20 в Осаці відбулася двостороння Повноформатна зустріч голови КНР і президента США, на якій лідери досягли домовленості про відновлення торгових переговорів між країнами. Американський лідер пообіцяв, що на якийсь час не вводитиме нові мита на китайські товари і висловив упевненість в тому, що у Вашингтона і Пекіна є хороші шанси на укладення торговельної угоди.

    Згідно з останніми оцінками, в червні 2019 року США експортували до Китаю 1,5 млн тонн соєвих бобів, що істотно перевищує показник за аналогічний місяць минулого року (0,3 млн тонн). В свою чергу, влада Китаю знову пропонують США збільшити закупівлі американської продовольчої продукції в якості жесту доброї волі на тлі відновлення двосторонніх переговорів щодо врегулювання торговельних суперечок.

    Проведений ціновий моніторинг свідчить про те, що протягом звітного тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонстрував різноспрямовані цінові коректування.

    Олієсировина соняшника дещо втратила в ціні. Водночас, продовження зростання цін соняшникової олії а експортних базисах може стати потужним чинником підтримки цін соняшника у найближчий перспективі.

    Соєві боби минулого тижня також дещо втратили в ціні на внутрішньому ринку. Попит присутній – проте зростання цін обмежене високими обсягами запасів олійної в країні.

    На внутрішньому ринку ріпаку спостерігається обережне зростання цін. Початок збиральної кампанії стимулював активізацію закупівель, проте показники врожайності поступаються минулорічним, що і обумовлює актуальну цінову динаміку.

    Перегляди: 0