Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • USDA знизив прогноз світового виробництва сої на 2%. За новим прогнозом, світове виробництво олійних культур в сезоні 2019/20 прогнозується на рівні 586 млн. т, що на 2% поступається червневому прогнозу. Скорочення очікується в основному через зниження прогнозу виробництва сої в США – з 112,9 млн. т до 104,6 млн. т. За підсумками сезону 2018/19 виробництво соєвих бобів в США оцінюється на рівні 123,7 млн. т, тоді як валовий збір в 2017/18 МР склав 120,07 млн. т;
    • Імпорт сої в Китай в першому півріччі скоротився на 15%. Минулого місяця Китай закупив 6,51 млн. т соєвих бобів проти 7,36 млн. т в травні і 8,7 млн. т в червні 2018 року. У першому півріччі імпорт впав на 15% – до 38,27 млн. т;
    • Експорт соєвих бобів з США помітно активізувався з початку 2019 року, відзначається в липневому звіті USDA. Починаючи з лютого 2019 року, щотижневий експорт сої з США становить близько 360 тис. т, що значно перевищує середні тижневі показники за такий же період (230 тис. т). США частково відшкодували втрати від експорту в Китай збільшенням поставок сої в Євросоюз, Мексику, Японію, Індонезію і Єгипет;
    • USDA у своєму липневому звіті знизив прогноз світового виробництва соняшнику в сезоні 2019/20 з 51,51 млн. т до 50,51 млн. т. Зниження прогнозується для обох головних виробників соняшнику – України (з 15 млн. т до 14,8 млн. т) і Росії (з 12,71 млн. т до 12 млн. т). Також деяке скорочення прогнозується для Аргентини.

    Китай і США минулого тижня відновили торговельні переговори. Рішення про їх поновлення було досягнуто на зустрічі президента і голови КНР на саміті G20 в Осаці, який пройшов 28-29 червня. Американський лідер пообіцяв не вводити нові тарифи на китайські товари, а також пом’якшити обмеження на діяльність компанії Huawei. У відповідь китайська сторона висловила готовність нарощувати обсяги закупівель американської сільськогосподарської продукції.

    Водночас, останні новини свідчать про те, що новий тур перемовин проходить не без проблем. Так, президент США заявив, що Китай не виконує обіцянку збільшити закупівлі американської сільгосппродукції. На що офіційний представник КНР підкреслив, що Китай і США повинні врегулювати розбіжності в сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією шляхом переговорів на рівноправній основі, відмічаючи, що наразі рівноправ’я у цих міждержавних відносинах відсутнє.

    Проведений ціновий моніторинг свідчить про те, що протягом звітного тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонстрував різноспрямовані цінові коректування. Так, олієсировина на внутрішньому ринку помітно дешевшала минулого тижня. Зниження цін відбувається внаслідок накопичення значних запасів сировини у переробників. Водночас, соняшникова олія продовжує зростати в ціні як на внутрішніх, так і на експортних базисах.

    Соєві боби минулого тижня знову подешевшали. Попит на ринку присутній, проте зростання цін обмежене високими обсягами запасів олійної в країні. На ринку ріпаку в середині країни також відбувається зниження цін. Протягом тижня закупівельні ціни на внутрішніх базисах втратили в середньому 250 грн./т. Цінова динаміка, що спостерігається, обумовлена активним ходом збиральної кампанії та надходженням на ринок насіння нового врожаю. З іншого боку, чинником підтримки виступає європейський ринок, де переважають позитивні тенденції.

    Перегляди: 0