Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як повідомляє ДФС, експорт української сої в січні-червні 2019 року склав 1,53 млн тонн або $500,04 млн у грошовому вираженні. Для порівняння, в 2018 році експорт сої з України склав 2,24 млн тонн на суму $831,2 млн, а в 2017 році 2,87 млн тонн на суму $1,06 млрд.;
    • Згідно з прогнозами USDA, запаси соєвих бобів в Аргентині за підсумками поточного сезону можуть скоротитися на 40% і скласти 8,09 млн тонн. Одна з причин такого різкого скорочення запасів – передбачуване зниження виробництва сої в Аргентині (56 млн тонн проти 53 млн тонн в минулому сезоні). Крім того, прогнозується зростання виробництва соєвого шроту і соєвої олії. Водночас, очікується помітне зростання темпів внутрішньої переробки та споживання олійної;
    • Згідно з даними експертів Oil World, запаси рослинних олій в Індії на завершення червня скоротилися до мінімального показника за останні 5 років і оцінювалися в 2,15 млн тонн, що обумовлено зниженням імпорту такої продукції. Так, обсяг закупівель рослинних олій Індією в червні знизився на 4% в порівнянні з показником аналогічного місяця минулого року. Країна скоротила закупівлю соняшникової та соєвої олії, ріпакова олія на закупалася взагалі, в той час як імпорт пальмової олії зростав у звітному періоді;
    • Імпорт сої в Китай в першому півріччі скоротився на 15%. Минулого місяця Китай закупив 6,51 млн тонн соєвих бобів проти 7,36 млн тонн в травні і 8,7 млн тонн в червні 2018 року. У першому півріччі імпорт впав на 15% – до 38,27 млн тонн.

    Протягом звітного тижня ситуація на соєвому ринку знаходилася під впливом покращення погодних умов в основних регіонах виробництва олійної в США. Зниженню котирувань сприяли також оновлені дані кроп-туру USDA, за результатом якого оцінка стану посівів в країні була покращена.

    В той же час, експортний попит на американську сою залишається на невисокому рівні. Тижневий експорт олійної з США, за оцінками експертів, склав 326,3 тис. тонн при очікуваному діапазоні 100-700 тис. тонн. Додатково, тиснути на ринок, вочевидь, продовжує тривалий торговий конфлікт між США і КНР. Так, за даними USDA, китайські імпортери відмінили угоди на закупівлю 9,85 тис. тонн американської сої.

    Варто зауважити, що зростання китайської економіки сповільнилося до мінімального рівня за останні 27 років на тлі торгової війни з США. У другому кварталі ВВП країни виріс на 6,2% проти 6,4% в січні-березні 2019 року, що стало відомо з офіційної статистики країни. Потужний негативний вплив тривалого торгового протистояння на економіку країни може стати важливим чинником, що сприятиме пришвидшенню завершення конфлікту.

    На базисі FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва протягом звітного тижня додала в середньому 15$/т. Підтримку цінам соняшникової олії продовжує надавати активний зовнішній попит. Зауважимо, в умовах збереження позитивної тенденції на ринку рослинних олій, в найближчий перспективі можливе також відновлення зростання цін олієсировини. Соєві боби призупинили спадаючий тренд але не продемонстрували суттєвих цінових коливань. На ринку ріпаку також було зафіксоване обережне цінове зростання, як на внутрішньому так і на зовнішньому векторах. Подібний розвиток ситуації обумовлений тенденціями на ключових експортних напрямках та надходженням насіння нового врожаю на ринок.

    Перегляди: 0