Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Туреччина підвищила мито на ввезення олійного соняшнику з 13% до 20% на термін до 31 січня 2020 г. Мінімальний поріг митної вартості (референтна ціна) залишиться рівною 450 $/тонна;
    • Згідно з даними експертів, за підсумками минулого місяця Китай скоротив імпорт соєвих бобів до 6,5 млн. тонн, що на 25% поступається показнику червня 2018 року (8,7 млн. тонн), а також нижче початкових очікувань експертів ( 9-10 млн. тонн). Всього за перші 9 місяців поточного сезону (жовтень-червень) КНР імпортувала 56,3 млн. тонн соєвих бобів, що на 18% поступається показнику аналогічного періоду 2017/18 МР (68,9 млн. тонн). У той же час відбулося зростання закупівель ріпакової олії в червні – до 250 тис. тонн;
    • За оцінками експертів, в липні 2019 р. Бразилія скоротить експорт соєвих бобів і за підсумками місяця відвантажить на зовнішні ринки близько 8 млн. тонн олійної проти з 9,1 млн. тонн в червні п. р. і 10,2 млн. тонн в липні роком раніше. Але вже в серпні експорт олійної з країни може збільшитися через високу зацікавленість китайських імпортерів в закупівлі бразильської сої з поставкою саме в зазначений місяць;
    • Державне агентство Єгипту GASC оголосило тендер із закупівлі 30 тис. тонн соєвої і 10 тис. тонн соняшникової олії з постачанням 1-20 вересня. Заявки на тендер можна подавати до 31 серпня, коли і будуть підведені підсумки. Попередній тендер із закупівлі рослинних олій GASC провів 4 липня.

    Протягом звітного тижня ситуація на світовому ринку олійних культур мала ознаки підвищеної волатильності, оскільки перебувала під впливом різноспрямованих цінових і кон’юнктурних чинників. Епіцентром ринкової турбулентності, як завжди, були провідні товарні біржі. На фізичному ринку соя з Бразилії і з Аргентини радикально розійшлися в цінових трендах, в той час як в США і в Україні, переважали ведмежі настрої.

    Так, минулого тижня на українському експортному ринку ціни на соєві боби на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) втратили 5-10 $/тонна на серпневі поставки. Чинниками тиску на ціни залишаються високі запаси сої в країні, а також тенденції на світовому ринку, охопленому песимістичними настроями. При цьому внутрішній попит на соєві боби залишається помірним. Тим часом темпи переробки сої в Україні продовжують сповільнюватися, хоча і залишаються рекордними в порівнянні з попередніми сезонами.

    Збільшення обсягу переробки і великий залишок сої в країні є наслідком відміни на початку поточного року відшкодування ПДВ експортерам олійної. Хоча саме наявність достатніх залишків дозволить українським переробникам за останні два місяці 2018/19 МР переробити ще близько 200 тис. тонн соєвих бобів.

    За інформацією Державної фіскальної служби, експорт соєвої олії з України в січні-червні 2019 році склав 208,7 тонн проти 214,7 в 2018 році.

    На тлі зростаючих світових і експортних цін, а також високого внутрішнього попиту минулого тижня ціни на насіння ріпаку в середині країни, за даними моніторингу компанії “ПроАгро Груп”, зросли в середньому на 50 грн./тонна.

    За повідомленням ДФС, експорт ріпаку з України в січні-червні 2019 р склав 180,9 тис. тонн на $ 76,4 тис. Раніше повідомлялося, що в 2018 році експорт ріпаку становив 2,4 млн. тонн на $ 1 млн., а в 2017 р – 2,1 млн. тонн на $ 881,7 тис.

    Перегляди: 0