Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з повідомленням Reuters, Міністерство сільського господарства Китаю знизило прогноз імпорту сої в сезоні 2019/20 з 84,9 млн. т до 84,0 млн. т. У поточному сезоні Китай імпортує 83,5 млн. т сої. Зменшення прогнозу імпорту пов’язане з більш низьким внутрішнім споживанням сої і з триваючою торговельною війною з США, яка перешкоджає поставкам американської сої в Китай;
    • Експерти OilWorld знизили прогноз виробництва каноли в Австралії в 2019 року на 0,2 млн. т в порівнянні з попередньою оцінкою – до 2,55 млн. т, що, тим не менш, як і раніше перевищує показник попереднього року (2,18 млн. т), який став мінімальним для країни за останні 9 років. Загальна пропозиція каноли в Австралії буде обмежено через різке зниження запасів олійної в 2019/20 МР (жовтень-вересень);
    • За офіційними даними ДФС, протягом 8 місяців поточного року Україна експортувала насіння соняшнику майже на 28 млн. $. Також повідомляється, що за звітний період відвантаження українських соєвих бобів досягли 1,82 млн т, а в грошовому вимірі експорт олійної склав 595 млн. $. Крім того, Україна експортувала 4,1 млн т олії соняшника загальну суму 2,8 млрд. $;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, за підсумками серпня Малайзія збільшила експорт пальмового масла на 16% в місяць – з 1,48 млн. т в липні до 1,73 млн. т. Приріст відвантажень продукту з Малайзії фіксувався практично за всіма традиційними напрямами збуту (Індія, Китай, Пакистан, Туреччина). Всього в січні-серпні поточного року Малайзія експортувала 12,6 млн. т пальмової олії, що майже на 20% перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

    Оновлений звіт USDA практично не спричинив впливу на стан соєвого ринку. Прогноз виробництва олійної у США був очікувано знижений, проте обсяг негативного коректування (-1,29 млн. т до 98,87 млн. т) був не таким значним, як прогнозувалося внаслідок покращення погодних умов в країні.

    Водночас соєві ф’ючерси на СВоТ минулого тижня зростали, спираючись на новини про закупівлю китайськими компаніями великих партій американської сої. Сукупний експорт сої з США попереднього тижня склав 1,17 млн. т, що суттєво перевищило очікування.

    Згідно з останніми новинами, Комітет з тарифів і зборів Держради КНР прийняв рішення щодо звільнення від додаткових мит ряд сільськогосподарських товарів з США, в тому числі соєвих бобів і свинини. У відповідь на це, згідно з заявою відомства, очікується виконання США певних зобов’язань з їх боку.

    В той же час, згідно з останніми новинами, КНР має намір щодо закупівлі високих (5 млн. т) обсягів соєвого шроту з Аргентини, що стане додатковим чинником тиску на ринок.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє переважно негативні цінові коректування.

    Так, суттєво знизилися середні ціни у соняшниковому сегменті. Ключовим чинником зниження цін виступає успішні показники ходу збиральної кампанії, що на даний момент перевищують минулорічні. Поточні прогнози врожаю залишаються високими.

    Соєві боби минулого тижня також дещо втратили в ціні, в той час як вартість ріпаку залишилась сталою. Рівень цін підтримується достатнім рівнем попиту, переважно зовнішнього.

    Перегляди: 0