Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Аналітики Oil World підвищили прогноз світового виробництва насіння соняшнику в 2019/20 МР до 52,62 млн. т (+0,3 млн. т до показника попереднього сезону), за рахунок підвищувальних коригувань врожаю олійної для України і Росії з огляду на сприятливі погодні умови в період розвитку посівів. Так, прогноз виробництва соняшнику врожаю 2019/20 для України підвищено до 15,2 млн. т, що, тим не менш, на 0,2 млн. т поступається рівню попереднього сезону;
    • Українські підприємства масложирової галузі в сезоні, що завершився справили 6,9 млн. т рослинних олій, що на 14% більше, ніж в минулому сезоні. Виробництво соняшникової олії склало майже 6,5 млн. т, що на 13% перевершило показник попереднього сезону. Близько 95% виробленого в Україні масла відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту олій в 2018/19 МР, згідно з даними митної статистики, склав 6,6 млн. т, що на 17% вище за показник попереднього сезону;
    • За даними NOPA, у серпні американські підприємства переробили 4,57 млн. т сої, що є рекордом для цього місяця. Запаси сої до кінця серпня знизилися до 38,13 млн. т, що відповідає очікуванням аналітиків і є найнижчим рівнем запасів з листопада 2017 року;
    • Згідно з повідомленнями Зернової біржі Буенос-Айреса, станом на 18 вересня аргентинські фермери засіяли соняшником 33,2% від запланованої площі. За прогнозами, соняшником в поточному році буде засіяно 1,65 млн. га, що трохи більше, ніж в середньому за попередні п’ять років. У минулому році площа під соняшником склала 1,9 млн. га;
    • Згідно з оцінками експертів інформаційного агентства Antara, експорт індонезійського пальмового масла і його похідних за станом на липень 2019 року досяг 17,76 млн. т, збільшившись приблизно на 16%.

    Протягом звітного тижня соєві котирування в цілому знижувалися на СВоТ незважаючи на високі темпи експортних відвантажень соєвих бобів з США. Так, темпи експорту американської сої продовжують перевищувати 1 млн. тонн третій тиждень поспіль. Головним покупцем сої з США залишається Китай.

    У той же час на світових ринках ключових рослинних олій зростає ймовірність підвищення цін, як наслідок росту нафтових котирувань. Додатковим чинником росту має стати збільшення попиту з боку Індії. Зокрема, за підсумком серпня індійські компанії придбали рекордний місячний обсяг рослинних олій – 1,59 млн. тонн. І, що є позитивним для українських виробників та експортерів соняшникової олії, серпневий імпорт такого виду олії з боку Індії досяг 230 тис. т (+15% до підсумку попереднього місяця).

    Додатково, фактором росту виступатиме скорочення виробництва пальмової олії в Малайзії, що вже відповідним чином відображається на рівні цін.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє переважно негативні цінові коректування. Так, зростання обсягів пропозиції зумовлює суттєве просідання цін у соняшниковому сегменті. Ключовими чинниками зниження цін продовжують виступати випереджувальні темпи збиральної кампанії – за останньою офіційною інформацією (станом на 20 вересня), соняшник обмолочено на 57,8% прогнозних площ; намолочено 7,48 млн. т насіння при середній урожайності 22,1 ц/га. Додатково, соя обмолочена на 42,7% прогнозних площ. Зібрано 1,55 млн. т олійної при середній урожайності 22,9 ц/га.

    Схожі чинники впливу обумовили просідання цін на внутрішньому ринку сої. Попередні новини про хід збиральної кампанії, водночас, свідчать про нижчу, ніж минулорічна, врожайність, на тлі суттєво вищих ніж у попередньому році темпів робіт.

    Ріпаковий сегмент внутрішнього ринку звітного тижня, навпаки, демонстрував переважно цінову стабільність. Рівень цін підтримується достатнім рівнем попиту, переважно зовнішнього. Озимий ріпак станом на останню звітну дату посіяний на 984,3 тис. га, що відповідає 91,7% прогнозу.

    Перегляди: 0