Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з оновленими даними USDA, в сезоні 2019/20 Європейський Союз залишиться головним світовим споживачем рапсового шроту. Загальний обсяг внутрішнього споживання ріпакової шроту в світі за прогнозом USDA практично не зміниться: 38,55 млн. т проти 38,97 млн. т сезоні 2018/19. Виробництво також залишиться на колишньому рівні і складе 38,76 млн. т.
    • За повідомленням інформаційного ресурсу CNBC, торгові переговори між США і Китаєм повинні відновитися 10 жовтня в Вашингтоні. Це буде вже 13-й раунд перемовин;
    • Як повідомляє Reuters, Тайвань збільшить закупівлю американської сої. Так, згідно угоди, підписаної Асоціацією виробників олій Тайваню і Асоціацією соєвих бобів Іллінойсу, імпортер зобов’язується закупити 2,5-2,9 млн. т соєвих бобів в 2020-2021 рр.;
    • Згідно з оцінками експертів Єврокомісії, в період 15-22 вересня, країна наростили імпорт насіння ріпаку, знизивши при цьому закупівлі продуктів переробки олійної. Всього з початку поточного сезону країни Євросоюзу імпортували 1,75 млн. т ріпаку (+86%). Основним постачальником олійної як і раніше залишається Україна – 83% від загального обсягу імпорту.
    • За даними експертів Oil World, в серпні 2019 року Китай значно збільшив імпорт продуктів переробки олійних культур в порівнянні з показниками аналогічного місяця роком раніше. Зокрема, імпорт соєвого масла в країну в звітному місяці збільшився на 50% – до 123 тис. т, пальмового – в 1,7 раз, до 756 тис. т, пальмоядрового – на 23,5%, до 63 тис. т, кокосового – на 10 тис. т, до 22 тис. т.

    Світовий ринок сої очікує чергового етапу торгівельних перемовин між США та Китаєм, що стартують у Вашингтоні 10 жовтня. Нагадаємо, Китай і США вже тривалий час ведуть напружені перемовини з метою усунення торгівельних суперечностей. Останній на даний час, 12-й раунд перемовин пройшов у Шанхаї 30-31 липня. Найближчим часом робочі групи двох країн планують попередньо обговорити проблеми торгового дисбалансу і захисту інвесторів.

    Зауважимо, що китайські компанії демонструють активізацію закупівель аграрної продукції з США на тлі наближення переговорів.

    Так, згідно із заявами офіційних представників КНР, китайські компанії уклали з американською стороною угоди на великі поставки свинини і сої зі Сполучених Штатів без оподаткування відповідної продукції підвищеними митами.

    В свою чергу, раніше Держрада КНР вже скасувала підвищені тарифи на імпорт відповідної продукції з США.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє переважно негативні цінові коректування.

    Продовження збиральної кампанії обумовлює зростання пропозиції та відповідне зниження цін на соняшникове насіння. Так, за останньою офіційною інформацією (станом на 28 вересня), соняшник обмолочено на 66,2% прогнозних площ; намолочено 8,81 млн. т насіння при середній урожайності 22,7 ц/га.

    Соняшникова олія попереднього тижня додала в ціні на експортних напрямках, але, водночас, продовжила дешевшати на внутрішньому ринку. Зважаючи на сезонне збільшення пропозиції олієсировини та тенденції валютного ринку, ціни попиту на соняшникову олію на умовах EXW знизились в середньому на 250 грн./т.

    Схожі чиники вливу у поєднанні з низьким рівнем попиту обумовили просідання цін на внутрішньому ринку сої. Попередні новини про хід збиральної кампанії, водночас, свідчать про нижчу, ніж минулорічна, врожайність, на тлі суттєво вищих ніж у попередньому році темпів робіт. Так, за даними на 28 вересня, соя обмолочена на 50,1% прогнозних площ. Зібрано 1,82 млн. т олійної при середній урожайності 23,1 ц/га.

    Ріпаковий сегмент внутрішнього ринку звітного тижня також демонстрував негативні цінові коректування. Зниження цін обумовлено переважно чинниками зовнішнього походження. На умовах FOB насіння ріпаку українського виробництво минулого тижня просіло на 2-3 $/т в середньому.

    Перегляди: 0