Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними аналітиків Oil World, за підсумками сезону 2018/19 обсяг світової торгівлі соняшниковою шротом збільшився на 15,6% – до 8,15 млн. т проти 7,05 млн. т в попередньому сезоні. Основний приріст торгівлі був забезпечений істотним збільшенням імпорту продукту Китаєм – з 0,21 млн. т в 2017/18 МР до 1,1 млн. т в сезоні 2018/19. Основні обсяги продукту Китай імпортував з України;
    • Згідно з даними митної статистики КНР, у вересні 2019 року імпорт соєвих бобів в країну скоротився на 13,5% в порівнянні з показником попереднього місяця – з 9,48 до 8,2 млн. т, що все-таки трохи вище показника у вересні минулого року (8,01 млн. т);
    • Згідно з даними ДФС, Україна з січня по вересень 2019 року відправила на експорт 2,25 млн. т ріпаку, що вже перевищило обсяг постачань за весь 2018 рік (2,44 млн. т). При цьому вартісний обсяг відвантажень українського ріпаку за перші 9 місяців склав 0,91 млн. $, а за підсумками 2018 року – 1,01 млн. $. Таким чином, вартість продукції при експорті помітно скоротилася;
    • Бразильське державне агентство з постачання Conab прогнозує, що в сезоні 2019/20 валовий збір сої в країні зросте до 120,39 млн т. У порівнянні з сезоном 2018/19 урожай сої підвищиться на 5%. Мінсільгосп США оцінює майбутній урожай бразильської сої вище – 123 млн тонн.

    Наразі у Вашингтоні триває черговий раунд перемовин між США та Китаєм з приводу врегулювання тривалих торгових суперечок. Згідно з останньою актуальною інформацію, у ході переговорів країни досягли значного прогресу у вирішенні торгового конфлікту, в тому числі і щодо аграрного сектора.

    За словами президента США Дональда Трампа, перший етап угоди практично завершено. Спірні питання улагоджені, тепер протягом кількох тижнів вони будуть зафіксовані в документальному вигляді.

    Зокрема, Китай погодився збільшити щорічний обсяг імпорту сільгосппродукції з США до 40-50 млрд. $ . Цей показник значно перевищує навіть той рівень поставок, який фіксувався до початку торгової війни між країнами (16-17 млрд. $). Наразі ж, згідно з останніми даними, обсяг товарообороту між США та КНР з січня по вересень включно скоротився в річному численні на 14,8%, склавши 402,66 млрд. $. Китайський експорт в США за даний період зменшився на 10,7%, до 312 млрд. $, імпорт американської продукції – на 26,4%, до
    90,66 млрд. $.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє різноспрямовані цінові коректування.

    Минулого тижня, незважаючи на позитивні результати збиральної кампанії, олієсировина соняшника зберігала обережну тенденцію до зростання цін. Ключовим чинником, що визначив такий напрямок змін цін, залишається ситуація на валютному ринку, а саме укріплення гривні.

    Згідно з останньою офіційною інформацією (станом на 11 жовтня), соняшник обмолочено на 88,4% прогнозних площ; намолочено 12,4 млн. т насіння при середній урожайності 24,0 ц/га.

    Соняшникова олія попереднього тижня продовжила повільно дешевшати як на експортних, так і на внутрішніх базисах внаслідок високої конкуренції між ключовими світовими виробниками в цьому сегменті, переважно – між Україною і Росією.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишалися переважно незмінними. За офіційними даними на 11 жовтня, соя обмолочена на 78,3% прогнозних площ. Зібрано 2,89 млн. т олійної при середній урожайності 23,4 ц/га. Показники врожайності продовжують поступатися минулорічним Додатково, озимий ріпак станом на останню звітну дату посіяний на 1044 тис. га, що відповідає 97,3% прогнозу.

    Ріпаковий сегмент внутрішнього ринку звітного тижня також демонстрував обережні негативні коректування. Темпи експорту залишаються стабільними та практично відповідають минулорічним показникам.

    Перегляди: 0