Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними USDA, експорт американської сої в жовтні залишається на високому рівні. За офіційними даними, за тиждень з 4 по 10 жовтня американські експортери реалізували на зовнішні ринки 1,6 млн. т сої, що знаходиться біля верхньої межі очікувань аналітиків. Найбільшим покупцем залишається Китай (850 тис. т). Єгипет закупив за тиждень 160,2 тис. т сої, Мексика – 102 тис. т;
    • Експорт соєвого масла з України виріс на 38% за підсумками сезону 2018/19. Нарощування виробництва та експорту соєвого масла і соєвого шроту завдяки значному зростанню (вдвічі) переробки соєвих бобів стало головною особливістю минулого сезону;
    • Згідно з даними Oil World, імпорт рослинних олій в Індію скоротився в листопаді на 14% до 1,2 млн. т проти 1,4 млн. т в аналогічний період минулого року. Скорочення даного показника було обумовлене переважно зниженням імпорту пальмової і соєвої олії. Крім цього, у вересні Індія не скоювала закупівель ріпакової олії;
    • За даними Reuters, експорт з Індонезії у вересні 2019 року склав 14,1 млрд. $, що на 5,7% менше, ніж у вересні 2018 року. Головною причиною цього стало скорочення експортних відвантажень пальмової олії;
    • Аграрії України провели сівбу озимого ріпаку на площі 1,05 млн. га, тобто практично на 100% виконали загальний план з посіву, який становить 1,07 млн гектарів, як повідомляє профільне Міністерство.

    Минулого тижня набули чинності імпортні мита США на 150 видів товарів з Євросоюзу. Як повідомляє торгове представництво США, вони торкнуться переважно Італії, Іспанії, Франції, Великобританії та Німеччини. Нові тарифи стосуватимуться експорту на суму 7,5 млрд. $.

    Таким чином, наразі ймовірне виникнення нового глобального торгівельного протистояння за участю США. Єврокомісія висловила співчуття у зв’язку з рішенням США ввести нові торгові мита і пообіцяла ввести відповідні мита. ЄС обіцяв встановити більш високі тарифи на ввезення товарів з США на 20 млрд. $. Зокрема, мова йшла про хімікати і аграрну продукцію.

    Це може стати новим потужним чинником впливу на світовий ринок соєвих бобів. Так, наразі США залишаються головним постачальником сої в Євросоюз в 2019/20 МР. Всього з початку поточного обсяг імпорту соєвих бобів країнами ЄС оцінюється в приблизно 3,6 млн. т. З цього обсягу більше 40% забезпечено соєю, імпортованою саме з США.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє окремі негативні коректування. Цінові показники на ринках основних видів олієсировини минулого тижня коливалися слабо.

    Попередні результати збиральної кампанії наразі дозволяють з високою ймовірністю говорити про новий рекордний врожай соняшнику. Згідно з останньою офіційною інформацією (станом на 18 жовтня), соняшник обмолочено на 92,8% прогнозних площ; намолочено 13,1 млн. т насіння при середній урожайності 24,2 ц/га (24,1 ц/га в середньому в минулому році). Вищі за минулорічні показники врожайності дозволяють очікувати за цього річ валові збори насіння соняшника на рівні 15,3-15,4 млн. т проти 15,2 млн. т у минулому році.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишалися переважно незмінними. За офіційними даними на 18 жовтня, соя обмолочена на 88,1% прогнозних площ. Зібрано 3,25 млн. т олійної при середній урожайності 23,3 ц/га. Показники врожайності продовжують поступатися минулорічним, в той час як попит, особливо експортний, залишається на достатньому рівні. Таким чином, зростання цін в цьому сегменті виглядає високоймовірним.

    Ріпаковий сегмент внутрішнього ринку звітного тижня також демонстрував переважну цінову стабільність.

    .

    Перегляди: 0