Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними експертів Oil World, посівна кампанія соєвих бобів в Бразилії за станом на 17 жовтня була проведена на 23% запланованих площ, що відповідає середньорічним показниками. Проте, поточні рівні помітно поступаються динаміці минулого року (34%);
    • За даними Reuters, Бразилія планує збільшити поставки соєвого шроту в Китай одночасно з просуванням м’ясної продукції в КНР. У 2018 року Бразилія поставила в Китай всього 90 тис. т соєвого шроту при експорті соєвих бобів в обсязі 68,9 млн т. Бразилія націлена на активізацію поставок шроту, але це вимагає значних зусиль і часу, який йде на узгодження протоколів з Китаєм;
    • За повідомленням Reuters, Президент Індонезії розраховує на збільшення експорту пальмової олії з країни більш ніж на 50% – з 16,5 млрд. $ в 2018 році до 25 млрд. $. Водночас, Поставки в Європу можуть серйозно скоротитися через рішення Єврокомісії про відмову від використання пальмового масла в якості сировини для біопалива до 2030 року;
    • За даними Держстату, запаси соняшнику в Україні на 1 жовтня 2019 року склали 7,79 млн. т. Роком раніше запаси цієї культури були майже на 16% менше і становили 6,74 млн. т. Станом на 1 січня 2019 року показник був практично ідентичний жовтню 2018 р. – 6,7 млн. т.

    Нещодавно президент США Дональд Трамп оголосив про досягнення торгового компромісу між США і Китаєм. Зі свого боку, влада Китаю виділила квоту на безмитний імпорт 10 млн. т сої з США. Квота на імпорт соєвих бобів з США була запропонована китайським державним і приватним переробникам, а також великим міжнародним трейдерам, які мають заводи в КНР.

    В цілому ж учасники ринку очікують, що обсяги поставок агропродукції з США до Китаю в 2020 році можуть відновитися до 20 млрд. $ в разі підписання зі Штатами проміжної торгової угоди.

    Пекін може розглянути подальше збільшення закупівель в рамках наступних раундів торгових переговорів, відзначають джерела. Сума в $ 20 млрд відповідає обсягу імпорту Китаєм американської сільгосппродукції в 2017 році, коли Штати ще не почали масштабну торговельну війну з КНР. Водночас, обсяг закупівель американської сільгосппродукції Китаєм може вирости до 40-50 млрд. $ на другий рік після підписання Вашингтоном і Пекіном фінального торгового угоди, яке має передбачати скасування всіх мит, введених в період торгової війни.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє окремі негативні коректування. Маловолатильними залишаються основні рівні цін, зокрема, у соняшниковому сегменті. Збиральна кампанія в країні знаходиться на фінішній прямій, показники її результативності залишаються вищими за минулорічні. Згідно з останньою офіційною інформацією (станом на 22 жовтня), соняшник обмолочено на 94,3% прогнозних площ; намолочено 13,4 млн. т насіння при середній урожайності 24,2 ц/га (24,1 ц/га в середньому в минулому році).

    Ціни соєвих бобів в Україні також залишалися переважно незмінними. За офіційними даними на 22 жовтня, соя обмолочена на 92% прогнозних площ. Зібрано 3,39 млн. т олійної при середній урожайності 23,3 ц/га. Показники врожайності продовжують поступатися минулорічним, в той час як попит, особливо експортний, залишається на достатньому рівні. Таким чином, зростання цін в цьому сегменті у подальшому виглядає ймовірним.

    Ріпаковий сегмент українського внутрішнього ринку протягом звітного тижня демонстрував негативну динаміку.

    Перегляди: 0