Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як інформує ДФС, в жовтні 2019 року експорт соняшникової олії з країни склав 565 тис. т, що є максимальним обсягом для даного місяця. За перші два місяці 2019/20 МР (вересень-жовтень) Україна поставила на зовнішні ринки 793 тис. т соняшникової олії, що відповідає темпам експорту за аналогічний період минулого сезону;
    • Згідно з даними експертів Oil World, світове виробництво соняшникової олії в 2019/20 МР може в черговий раз оновити максимум і скласти 20,88 млн. т (+0,9 млн. т на рік). Як уточнюється, оновлення рекордного показника буде зумовлено в першу чергу високим виробництвом насіння соняшнику в Україні і Росії;
    • Згідно з даними NASS USDA, станом на 10 листопада американські фермери обмолотили 85% площі, занятих сої. За тиждень було прибрано 10% площ, що менше за прогнози аналітиків. Прибирання сої в поточному році йде з запізненням. До 10 листопада в минулому році прибирання сої була завершене на 87%, в середньому за останні п’ять років – на 92%;
    • Як повідомляє Bloomberg, Американська товарна біржа CME Group Inc. (СВоТ) спільно з біржою Brasil Bolsa Balcão S.A. (В3) планує почати торгівлю ф’ючерсами бразильських соєвих бобів, що надасть трейдерам нові можливості для хеджування в умовах зберігається торгового конфлікту між США і КНР.

    В ході торгових перемовин між США та КНР виникла чергова затримка. Так, представники китайської сторони заявили, що не хочуть брати на себе зобов’язання про придбання щорічно сільськогосподарської продукції з США на суму 50 млрд. $.

    Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що влада Китаю погодилися щороку купувати американську свинину, соєві боби і іншу сільськогосподарську продукцію на загальну суму 50 млрд. $. Водночас, сторона КНР вважає, що в угоді не потрібно вказувати точну суму, на яку китайська сторона буде закуповувати американських товарів. Влада Китаю вважає, що угода з зазначенням точної суми буде здаватися вигіднішою Вашингтону, ніж Пекіну. Крім того, її відсутність дозволить владі КНР діяти більш вільно.

    Наразі сторони також не досягли остаточних домовленостей про те, коли і на скільки США знизять мита на китайські товари. Крім того, китайська влада поки не готові вживати заходи у сфері захисту інтелектуальної власності, на яких наполягає США.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися окремими позитивними коректуваннями.

    Водночас, насіння соняшника на внутрішньому ринку минулого тижня продовжило торгуватися у попередніх цінових межах. В той час як на FOB в портах Чорного моря, соняшник українського виробництва додав 5 $/т. Незважаючи на високі обсяги пропозиції, зниження цінових індикаторів не відбувається внаслідок активного попиту на сировину, що є відображенням високих темпіві торгівлі соняшниковою олією на експортних базисах. На базисі FOB соняшникова олія українського виробництва за результом тижня також додала 5 $/т.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишалися також переважно незмінними. Водночас, соєві боби українського виробництва на базисі FOB минулого тижня також дещо зросли в ціні. Зростання експортних цін пов’язано з високою торгівельною активністю та попитом з боку основних експортерів олійної.

    На відміну від кількох попередніх тижнів, ріпаковий сегмент не продемонстрував негативної динаміки у звітному періоді. Темпи експорту залишаються стабільними та практично відповідають минулорічним показникам. Торгівельна діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами. Водночас, ріпак українського виробництва дещо зріс в ціні на експортних базисах.

    Перегляди: 0