Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як інформує Oil World, в 2019/20 маркетинговому році обсяг світового експорту ріпакової олії досягне рекордного показника – 5,24 млн. т, продовживши підвищувальну тенденцію попередніх сезонів – 5,19 млн. т в сезоні 2018/19 і 4,97 млн. т в сезоні 2017/18. Незважаючи на те, що Канада залишається найбільшим експортером рапсового масла в світі, відвантаження знизяться до 3,1 млн. т (проти 3,19 млн. т);
    • Згідно з даними експертів AgRural, посівна кампанія соєвих бобів в Бразилії за станом на 20 листопада була проведена на 67% від плану, що, незважаючи на поліпшення погодних умов, як і раніше поступається як торішньому (82%), так і середньорічним (70%) показникам;
    • Згідно з даними USDA, знизив прогноз виробництва сої в Індії в сезоні 2019/20 одразу на 2 млн. т у порівнянні з попереднім прогнозом – до 9 млн. т. Скорочення виробництва буде викликано наслідками літнього мусону в Індії, який приніс надмірне зволоження в соєві штати країни в невідповідний для дозрівання посівів момент. У сезоні 2018/19 Індія отримала урожай сої в обсязі 10,93 млн. т;
    • Як повідомляє Австралійська федерація олійних культур (AOF) прогнозує врожай каноли в країні в 2019 році на рівні 1,9 млн. т, що значно нижче озвучених в липні прогнозів (2,4 млн. т) і на 18% поступається показнику попереднього року (2,31 млн. т).

    Згідно з останніми повідомленнями уповноважених представників США, влада США і Китаю зараз опрацьовують деталі, що стосуються угоди про торгівлю. Вона, найімовірніше за все, буде досягнута найближчим часом. Водночас ринки настроєні не так оптимістично і соєві котирування на біржі в Чикаго перебувають практично на рівнях найнижчих за останні три місяці.

    Основним чинником, що обумовлює описану ринкову динаміку, є саме недовіра до позитивного завершення торгового протистояння між США і КНР найближчим часом. При цьому темпи експорту сої з США є максимальними з початку сезону, а основним покупцем є Китай. Згідно з останньою інформацією, протягом тижня з 8 до 14 листопада з США було поставлено на експорт 1,52 млн. т сої, з яких 0,87 млн. т було придбано китайськими імпортерами.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися різноспрямованими коректуваннями.

    Насіння соняшника минулого тижня на внутрішньому ринку продовжило торгуватися у попередніх межах. Водночас, на базисі FOB в портах Чорного моря соняшник українського виробництва подорожчав на 10 $/т. Підтримка цінової рівноваги на внутрішньому ринку соняшника забезпечується балансом високої внутршньої пропозиції та активного попиту на соняшникову олію українського виробництва на експортних базисах. Так, на базисі FOB українська соняшникова олія за результом тижня додала 15 $/т.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку дещо збільшилися. На базисі EXW соєві боби додали в середньому 100 грн./т, а на умовах СРТ-порт в середньому на 200 грн./т. Соєві боби українського виробництва на базисі FOB минулого тижня також дещо зросли в ціні. Зростання експортних цін пов’язано з високою торгівельною активністю та попитом з боку основних експортерів олійної.

    Ріпаковий сегмент відновив обережну негативну динаміку. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду подешевшала в середньому на 100 грн./т. Торгівельна діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами. Водночас, ріпак українського виробництва дещо зріс в ціні на експортних базисах.

    Перегляди: 0