Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як інформує Refinitiv Agriculture, зростання цін на пальмову олію спонукає Індію звернути увагу на імпорт інших видів рослинних олій, включаючи соняшникову олію з Чорноморського регіону. Ф’ючерси на малайзійську пальмову олію зросли майже на третину за останні п’ять тижнів до 2-річного максимуму в $ 661,87 за тонну в зв’язку з перспективами скорочення виробництва і запасів;
    • Згідно з оцінками експертів AgRural, посівна кампанія соєвих бобів в Бразилії до 25 листопада було проведена на 79% запланованих площ, що поступається торішньому показнику на звітну дату (89%);
    • Згідно з повідомленнями посадових осіб, Україна і Китай підписали два протоколи з експорту українського рапсового шроту на ринок Китаю;
    • Аналітики USDA знову скорегували у бік зниження прогноз виробництва соняшникової олії в країнах Євросоюзу в сезоні 2019/20. Головною причиною коригування стало рапсове масло – 17 млн. т за новим прогнозом проти 17,15 млн. т у попередньому;
    • Зернова біржа Буенос-Айреса повідомляє, що станом на 27 листопада посів соняшника в Аргентині проведений на 96,6% від запланованих 1,6 млн гектарів. Темпи сівби випереджають торішні на 0,7%.

    Минулого тижня президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон і Пекін підійшли до фінальної стадії укладення угоди щодо першого етапу торгових домовленостей.

    Серед іншого, очікуючи позитивного завершення тривалого торгового протистояння, аналітики USDA прогнозують, що в 2019/20 маркетинговому році позитивне сальдо торгового балансу сільськогосподарської продукції в США може скласти 7 млрд. $, що на 52% перевищить рівень попереднього сезону.

    При цьому на ринок Китаю планується поставити продукцію на суму 11 млрд. $ проти очікуваних раніше $ 7,5 млрд на тлі більш високих продажів соєвих бобів, свинини і молочних продуктів. Так, з початку 2019/20 маркетингового року (1 жовтня) Китай збільшив імпорт агропродукції з США на 10%. З такими темпами зростання закупівель Китай може повернутися на 1-е місце серед імпортерів американської агропродукції. Поки прогнозується, що найбільшими покупцями сільгосппродукції з США в поточному сезоні стануть Канада і Мексика.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними коректуваннями. Так, минулого тижня насіння соняшника додало в ціні на внутрішньому ринку в середньому 200 грн./т. На базисі FOB в портах Чорного моря соняшник українського виробництва за результатом тижня також подорожчав.

    Підтримку цінам спричинила висока закупівельна активність переробних підприємств, що намагаються поповнити свої запаси перед святковим періодом та зважаючи на тенденції світових ринків. Так, зростання цін пальмової олії на світових ринках є фактором підтримки ринків інших рослинних олій, через що здорожчання соняшникової олії на експортних базисах є високоймовірним у короткій перспективі.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також збільшилися – в середньому 300 грн./т Зростання цін стимулює активним імпортним попитом та підвищенням конкуренції всередині країни.

    Ріпаковий сегмент в середині країни демонстрував цінову стабільність. Торгівельна діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами. Водночас, ціни на ріпак українського виробництва дещо впали на експортних базисах.

    Перегляди: 0