Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з оновленими даними експертів Oil World, обсяги імпорту рослинних олій в Індію в жовтні 2019 року підвищилися до 1,5 млн. т проти 1,2 млн. т у вересні і 1,2 млн. т в жовтні минулого року. Зокрема, країна збільшила соняшникової олії майже в 2 рази, до 183 (проти 99) тис. т.
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, в жовтні 2019 року Австралія відвантажила на зовнішні ринки 37 тис. т каноли, що значно перевищило минулорічний показник (8 тис. т) і є максимальним показником для даного місяця за останні 4 роки. Зазначений зростання було зумовлене істотним збільшенням інтересу до закупівель з боку Китаю;
    • Аналітики USDA зазначають, що Сумарні експортні продажі сої з початку сезону зросли до 25,9 млн. т, що на 8% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Прогнозується, що експорт за весь поточний сезон може скласти 48,3 млн. т, що більше, ніж в минулому сезоні (47,6 млн. т), але на 8% нижче середнього показника останніх п’яти років;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, в листопаді 2019 року Аргентина скоротила експорт соєвих бобів до 1,37 млн. т проти 1,52 млн т в попередньому місяці, зважаючи на зниження поставок в Китай, який закуповує 99% експорту аргентинської олійної.

    За останньою інформацією Bloomberg, США і Китай наближаються до домовленостей про розміри мит, які будуть скасовані в ході першої фази торгової угоди між двома країнами. Перемовини щодо першої фазі операції розвиваються, незважаючи на напруженість між країнами через ситуацію в Гонконзі та СУАР.

    І все ж таки, Китай не бажає брати на себе конкретні зобов’язання щодо імпорту агропродукції з США. Президент США Дональд Трамп сподівається переконати Пекін закуповувати продукцію американського агросектора на суму до 50 млрд. $ на рік. Даний показник в минулому році становив всього лише 8,6 млрд. $, але і до ескалації торгової війни в 2018 році вдвічі поступався пропонованому обсягу. Таким чином, саме той факт, що США не вдається в даний час узгодити з Китаєм параметри збільшення закупівель американської сільськогосподарської продукції, є наразі ключовим чинником затягування розв’язки перемовин.

    Тим не менш, Мінфін КНР прийняв рішення звільнити від мита частина поставок соєвих бобів і свинини із США. Безмитний віз цих товарів, масштаби закупівель яких не уточнюються, буде здійснюватися з ініціативи китайських компаній.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися різноспрямованими коректуваннями. Насіння соняшника минулого тижня не продовжило позитивну динаміку попереднього тижня та втратило в ціні на внутрішньому ринку. Олієсировина дешевшала незважаючи на зростання цін соняшникової олії на експортниих базисах. Ця ситуація обумовлена активізацією продажів насіння соняшника на внутрішньому ринку, хоча, водночас, попит залишається високим.

    Водночас, соняшникова олія українського виробництва на базисі FOB протягом тижня додала в середньому $12,5 на тонні. Така динаміка пояснюється в першу чергу зростанням цін пальмової олії на світових ринках.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку в середньому залишилися незмінними. Попит на ринку присутній в достатньому обсязі, пропозиція дещо обмежена виробниками.

    Ріпаковий сегмент також демонстрував переважну цінову стабільність на внутрішньому ринку. Торгівельна діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами. Водночас, ріпак українського виробництва додав в ціні на експортних базисах.

    Перегляди: 0