Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними останнього звіту IGC, виробництво сої в Євросоюзі в 2019/20 МР складе близько 2,9 млн. т. У порівнянні з минулим сезоном урожай збільшиться дуже несуттєво – всього на 0,1 млн. т. У сезоні 2017/18 даний показник був скромніший на 0,2 млн. т. Роком раніше аграрії блоку зібрали 2,5 млн. т олійної культури;
    • USDA підвищило прогноз кінцевих запасів соняшнику в світі на 300 тис. т до 2,61 млн. т. Прогноз в грудні був підвищений за рахунок Росії (до 511 тис. т) і України (до 170 тис. т), за якими очікується зростання внаслідок високих врожаїв соняшнику в 2019 році. Водночас, зниження світових запасів соняшнику за підсумками поточного сезону стане четвертим поспіль;
    • Згідно з повідомленням Reuters, Малайзія підвищила мито на експорт сирої пальмової олії з 0% до 5%. В останній раз такий тариф вводився в серпні 2018 року, після чого щомісяця встановлювався на нульовому рівні. Трейдери вважають, що цей захід призведе до зростання експорту з Малайзії рафінованих продуктів з “пальми”. Вважається, що на подібний крок може піти і Індонезія, особливо в зв’язку з національною програмою зі збільшення виробництва та використання біопалива;
    • Українські аграрії за результатами 2019 року зібрали 14,5 млн. т соняшнику. Даний показник є найвищим результатом за останні чотири сезони. Середня врожайність культури при цьому залишилася на середньорічному рівні – 27 ц/га.

    Китай сигналізував, що проміжна торговельна угода з США ще не укладена, незважаючи на схвалення угоди президентом США.

    У четвер Трамп затвердив так звану торгівельну угоду “першої фази”. Вона передбачає зниження існуючих мит на китайський імпорт і відмову від нових мит, які повинні вступити в силу в неділю, в обмін на письмову обіцянку Пекіна придбавати сільськогосподарську продукцію США на десятки мільярдів доларів, а також інші поступки.

    Водночас, МСХ КНР нещодавно підвищив свій минулий прогноз імпорту олійної на 1,7% – до 87,68 млн. т в порівнянні з 86,2 млн. т, імпортованих в сезоні 2018/19, що обумовлено очікуваним зростанням внутрішнього споживання. Так, внутрішній попит на олійну в поточному сезоні очікується на рівні 105,5 млн. т (у 2018/19 маркетинговому році – 104,85 млн. т).

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними коректуваннями.

    Насіння соняшника помітно зросло в ціні – на умовах EXW олієсировина подорожчала в середньому на 200 грн на тонні, а на базисі СРТ-порт середня ціна зросла на 5,9%. На базисі FOB в портах Чорного моря соняшник українського виробництва за результатом тижня додав в ціні в середньому $3 на тонні насіння.

    Соняшник дорожчав на тлі потужного зростання цін соняшникової олії українського виробництва на експортних базисах. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія протягом тижня додала в середньому $20. Така динаміка пояснюється достатніми обсягами попиту та висхідною динамікою, що переважає на суміжному ринку пальмової олії.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також зростали минулого тижня. На базисі EXW соєві боби подорожчали в середньому на 100 грн на тонні, а на умовах СРТ-порт – на 1,1%. Попит на ринку присутній в достатньому обсязі, пропозиція дещо обмежена виробниками.

    Ріпаковий сегмент українського внутрішнього ринку протягом минулого тижня демонстрував переважну цінову стабільність. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10500-10900 грн./т. Торгова діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами. Водночас, ріпак українського виробництва знову додав в ціні на експортних базисах.

    Перегляди: 0