Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними експертів USDA, кінцеві світові запаси соняшникової олії в сезоні 2019/20 досягнутий 1,94 млн. тонн, що стане максимальним показником після сезону 2014/15. Світовим лідером за запасами соняшникової олії залишиться Євросоюз, незважаючи на скорочення до 540 тис. тонн. Значне зростання очікується і в Україні – до 195 тис. тонн (+40%);
    • Згідно з даними Oil World, в Аргентині обсяги переробки соєвих бобів в грудні 2019 року знизилися до 2,7 млн. тонн проти 2,9 млн. тонн в листопаді, що сприяло скороченню запасів соєвого шроту за підсумками зазначеного місяця до лише 0,57 млн. тонн – мінімального показника з 2015 року;
    • Як повідомляє асоціація Укроліяпром, станом на 1 січня 2020 року з України експортовано близько 3 млн. тонн насіння ріпаку, що становить 94% від валового збору олійної. Крім того, в асоціації відзначили, що відвантаження соняшникової олії в 2019 році в порівнянні з показником 2018 року зросла на 9,3%, соєвого – на 74,6%, ріпакової – на 4,6%;
    • За даними USDA, в сезоні 2018/19 Україна виробила 6,36 млн. тонн соняшникової олії, а експортувала 6,06 млн. тонн. У 2019 виробництво соняшникової олії в Україні склало 5,61 млн. тонн, що на 13,8% перевищило результати 2018 року.

    Протягом тижня соєві котирування на СВоТ рухалися у бік зниження. Серед ключових чинників, що визначили такий напрям руху – дані про те, що Китай продовжує утримуватися від масштабних закупівель американської сої, незважаючи на зобов’язання розширити закупівлі сільгосппродукції з США. Згідно з укладеною 15 січня першою фазою торгівельної угоди Китай взяв на себе зобов’язання збільшити обсяг закупівель продовольства з США в поточному році на $12,5 млрд. у порівнянні з 2017 р.

    Учасники ринку налаштовані переважно песимістично та не очікують більш значних за обсягом закупівель з боку КНР найближчим часом. У найближчі дні Китай демонструватиме зниження ділової активності у зв’язку зі святкуванням Нового року за місячним календарем. Тим часом, в Бразилії вже почалося збирання сої. Надходження нового, можливо, рекордного, бразильського врожаю на ринок чинитиме потужний тиск на світові ціни і додатково послабить конкурентоспроможність американської сої.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки знову охарактеризувалися різноспрямованими коректуваннями. Так, насіння соняшника, на відміну від кількох попередніх тижнів, втратило в ціні. Середня ціна угоди на базисі EXW знизилася на 300 грн./т, а на базисі СРТ-порт – на 3%.

    Зважаючи на негативні тенденції на європейському ринку рослинних олій, минулого тижня спостерігалося зниження цін на українську соняшникову олію на умовах FOB в портах Чорного моря. Саме рух цін соняшникової олії вітчизняного виробництва на експортних базисах є ключовим чинником, що впливає на рух цін олієсировини на внутрішньому ринку. Згідно з результатами останнього цінового моніторингу, ціни соняшникової олії на FOB на останню звітну дату втратили в середньому $15 на тонні.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку, навпаки, зберегли позитивну тенденцію. На базисі EXW соєві боби подорожчали в середньому на 1,1%, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 9600-10100 грн./т. Соєвий сегмент внутрішнього ринку продовжує характеризуватись високим попитом. Пропозиція дещо обмежена з боку виробників.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня неочікувано продемонстрував цінове просідання під впливом низького рівеня ділової активності на цьому ринку. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду в середньому подешевшало на 300 грн./т.

    Перегляди: 0