Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За попередніми оцінками Держкомстату України в 2019 році середня врожайність соняшнику в країні склала 25,6 ц/га, соєвих бобів – 22,9 ц/га, а ріпаку 25,7 ц/га. Обсяг виробництва соняшнику в сезоні 2019/20 МР оцінено у 15,26 млн тонн, сої – 3,699 млн тонн та ріпаку у 3,274 млн тонн. Нагадаємо, що посівні площі під озимим ріпаком восени 2019 року за офіційною оцінкою склали в нашій країні 1,296 млн га.;
    • Згідно з даними Oil World, в першій половині 2019/20 МР країни ЄС збільшили імпорт насіння ріпаку – на 50% в рік, до 3,8 млн. т, як наслідок значного скорочення внутрішнього пропозиції олійної. Зокрема, в перші 6 місяців сезону країни блоку активно імпортували ріпак з України, закупивши 2,8 млн. т, що на 0,9 млн. т вище показника липня-грудня попереднього сезону;
    • За даними експертів IGC, У поточному сезоні урожай сої в Індії прогнозується на рівні 13,5 млн. т. У минулому році місцеві фермери зібрали 13,8 млн. т олійної культури. Поточний сезон в Індії стартував з дуже скромними резервами сої – 0,1 млн. т. У минулому році початкові запаси були аналогічними. Експортні поставки сої, вирощеної в Індії, в 2019/20 МР прогнозуються на рівні 0,2 млн. т. Це відповідають показнику попередніх двох сезонів;
    • За оцінками експертів OilWorld, за підсумками першої половини сезону 2019/20 маркетингового року (жовтень-березень) світові запаси пальмового масла можуть скоротитися на 20% (на 2,8 млн. т) – до 11,5 млн. т проти 14,3 млн. т станом на початок поточного сезону і 14,4 млн. т – на березень 2019 року.

    Минулого тижня соєві котирування на СВоТ суттєво знизилися. У звітному періоді два ключові чинники формували таку низхідну тенденцію. Перший з них, – це невисокі темпи експортних відвантажень соєвих бобів з території США. Так, обсяги поточного американського експорту знаходяться у нижньої межі очікувань учасників ринку. Тижневі продажі американської сої китайським покупцям в січні 2020 року склали близько 220 тис. тонн, що більш ніж в два рази поступається показникам тижневих продажів до початку торгової війни між країнами.

    Другим чинником виступає спалах коронавірусу в КНР, що обмежує можливості нарощення Китаєм обсягів імпорту, оскільки робота багатьох підприємств наразі призупинена або обмежена. Додатково, китайські компанії навіть після укладання першої фази торгівельної угоди між США та КНР, несуттєво скорочували закупівлі олійної з Бразилії. На ринку домінують очікування, що Китай залишатиметься ключовим імпортером бразильської сої в 2020 році.

    За даними цінового моніторингу ПроАгро, протягом звітного періоду українські внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки знову охарактеризувалися різноспрямованими коректуваннями. Так, насіння соняшника, на відміну від попереднього тижня, зросло в ціні – на умовах EXW олієсировина додала в ціні в середньому 100 грн./т, а на базисі СРТ-порт середня ціна контракту збільшилась на 3%. Оснавну підтримку ринок отримав через значний попит на сировину з боку переробної галузі.

    В той же час, соняшникова олія суттєво втратила в ціні як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках. Так, на EXW ціни попиту знизилися в середньому 800 грн./т, а на базисі FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва втратила за підсумком тижня більше 4%. Окрім зниження цін на пальмову олію, потужним чинником негативного впливу на котирування нерафінованої соняшникової олії є скорочення попиту з боку азійських імпортерів, що, наразі характеризується зниженням ділової активності, як внаслідок епідеміологічних причин, так і внаслідок зимових канікул.

    Закупівельні ціни на соєві боби на внутрішньому ринку країни зберегли позитивну тенденцію. На базисі EXW українська соя подорожчала в середньому на 200 грн./т, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 9800-10300 грн./т. Зростання цін забезпечується активним попитом з боку основних імпортерів та внутрішніх переробників. Пропозиція, в той же час, є обмеженою.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня знову демонстрував цінове зниження на тлі низького рівня ділової активності на цьому ринку. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду в середньому подешевшало на 200 грн./т.

    Перегляди: 0