Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними УКАБ, вартість експортованого з України соєвого шроту в 2019 році склала $143,9 млн, що на 89% більше, ніж у 2018 році. Зростання відвантажень соєвого шроту стало найпомітнішим в структурі експорту переробленої аграрної продукції. В цілому експорт такої продукції з України виріс за підсумками 2019 року на 7% і склав $202,9 млн Загальний обсяг українського аграрного експорту за минулий рік виріс на 19% і склав $22,2 млрд.;
    • Укрстат інформує, що за підсумками 2019 року валовий збір соняшнику в Україні збільшився на 7,8% і склав 15,27 млн тонн. При цьому, за їх оцінками, площа збирання соняшника в порівнянні із попереднім роком в нашій країні скоротилася на 3,4% (до 5,96 млн га), а врожайність навпаки зросла до 25,6 ц/га;
    • За даними Reuters, виробництво пальмової олії в Малайзії в січні 2020 року склало 1,21 млн тонн, що стало мінімальним показником після березня 2016 року. Також в січні скоротився і експорт малайзійської “пальми”, який склав лише 1,28 млн тонн. Головну роль зіграло падіння поставок в Індію на тлі дипломатичного скандалу між країнами та епідемія коронавируса;
    • Згідно з даними Oil World, за результатами 2019 року Індія скоротила експорт шротів олійних (соєвого та ріпакового) на 0,5 млн тонн в порівнянні з показником попереднього року – до 2,4 млн тонн;
    • Як повідомляє The Hellenic Shipping News, уряд Індії підвищила імпортне мито на сиру пальмову олію до 44% проти 37,5%, що діяли раніше.

    Минулого тижня соєві котирування на СВоТ дещо зросли. Покращенню настроїв учасників ринку сприяла поява інформації про зниження Китаєм мит на сотні американських товарів на загальну суму близько $75 млрд. Відповідні мита на низку продукції будуть скорочені з 10% до 5%. Деякі товари отримають послаблення з 5% до 2,5%, говориться в заяві міністерства фінансів Китаю. Поправки набудуть чинності 14 лютого.

    Окремо Пекін заявив, що скасує відповідні мита на продукти зі США, які можуть бути використані для боротьби зі спалахом коронавируса. Також Пекін заявив, що наступне коригування буде залежати від розвитку торговельних взаємовідносин між сторонами, висловивши надію, що з часом вони прийдуть до повного скасування підвищених мит.

    За даними цінового моніторингу ПроАгро, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися зростаючими трендами. Так, вартість насіння соняшника вже другий тиждень поспіль зростає. Середня ціна угоди на базисі EXW додала 200 грн./т, а на базисі СРТ-порт зросла на 2%. Підтримку цінам олієсировини надає значний попит з боку переробників, хоча вартість українського соняшнику на експортних базисах також підвищилась протягом тижня в середньому на 5 $/т.

    Натомість, соняшникова олія продовжила суттєво втрачати в ціні на експортних базисах. На базисі FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва протягом тижня втратила в середньому 20 $/т (-3%). Окрім зниження цін на пальмову олію, потужним чинником негативного впливу на котирування нерафінованої соняшникової олії є скорочення попиту з боку азійських імпортерів, як внаслідок епідеміологічних причин, так і внаслідок зимових канікул. В той же час ціни такої продукції на внутрішньому ринку залишилися стабільними. Одним з чинників формування зазначеної тенденції є ревальвація національної валюти протягом останніх двох тижнів.

    Ціни на соєві боби на внутрішньому ринку зберегли позитивну тенденцію. На базисі EXW соєві боби додали в ціні 200 грн./т, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 10000-10500 грн./т. Зростання цін забезпечується активним попитом з боку основних імпортерів та внутрішніх переробників. Пропозиція, в той же час, є обмеженою.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня не продемонстрував суттєвих коливань. Цей ринковий сегмент характеризується низьким рівнем ділової активності.

    Перегляди: 0