Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними USDA, світове виробництво соняшнику в поточному сезоні зросте до рекордних 54,45 млн тонн. Серед іншого, USDA очікує зростання виробництва і в Україні – до 16 млн тонн, що на 1 млн тонн більше, ніж у минулому сезоні. Збільшення очікується також в Росії (+20%) і в країнах Євросоюзу – 9,75 млн тонн (+2,5% до 2018/19 МР);
    • Відповідно до лютневого офіційного звіту МВОР, запаси пальмової олії в Малайзії на кінець січня 2020 року скоротилися на 12,7% до 1,76 млн тонн. Виробництво пальмової олії в січні знизилося на 12,6% до 1,17 млн тонн. Експорт в січні впав на 13,2% до 1,21 млн тонн;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, в січні 2020 року сумарний експорт соєвої олії з ключових країн-постачальників продукту скоротився на 5% в місяць – до 561 тис. тонн. При цьому, в звітному місяці відвантаження соєвої олії збільшила лише Аргентина – з 408 тис. до 432 тис. тонн. Індія, найбільший світовий імпортер соєвої олії, в звітному місяці підвищила закупівлю продукту до 357 тис. тонн проти 259 тис. тонн в грудні 2019 року;
    • ДФС інформує, що в січні 2020 року Україна експортувала 5,17 тис. тонн насіння соняшнику на суму $2,25 млн. Основними імпортерами стали Грузія, Нідерланди та Німеччина.

    Перша фаза домовленості між США і Китаєм про врегулювання торговельних суперечок, в рамках якої сторони знижують мита на продукцію один одного, вступила в силу минулого тижня. Саме на 14 лютого припадало завершення 30-денного терміну з моменту підписання угоди 15 січня о Білому домі.

    Нагадаємо, перша фаза передбачає згоду представників КНР збільшити закупівлі американських товарів на $76,7 млрд. протягом першого року і на $123,3 млрд. у рамках другого року дії угоди. При цьому на сільгосппродукцію передбачається виділити $40 млрд.

    В той же час, Китай продовжує активні закупівлі бразильської сої. Ключовою перевагою бразильської сої в порівнянні з американською олійної є її більш низька вартість на тлі ослаблення курсу бразильського реала проти долара США.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися ціновим зростанням. Насіння соняшника дорожчає вже другий тиждень поспіль. Так, на умовах EXW середня ціна угоди додала 100 грн./т, а на базисі СРТ-порт цінове зростання склало десь 1%.

    На тлі тривалого зниження цін соняшникової олії на зовнішньому ринку певну підтримку цінам олієсировини чинить достатній попит з боку внутрішніх переробників. Так, вже кілька тижнів поспіль соняшникова олія продовжує дешевшати на експортних напрямках. На базисі FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва протягом тижня втратила в середньому 12,5 $/т (-2%). Чинниками тиску залишаються скорочення попиту з боку азійських імпортерів як внаслідок епідеміологічних причин, так і через ситуацію, яка склалась на ринку пальмової олії. В той же час ціни такої продукції на внутрішньому ринку залишилися стабільними. Одним з чинників формування такої тенденції є ревальвація національної валюти протягом останніх кількох тижнів.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку зберегли позитивну тенденцію. На базисі EXW соєві боби подорожчали протягом звітного періоду на 200 грн./т. Зростання цін забезпечується поєднанням обмеженої пропозиції олійної на внутрішньому ринку із достатньо активним попитом з боку компаній експортерів, та, дещо менше – переробників.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня не продемонстрував суттєвих коливань. Цей ринок характеризується низьким рівнем ділової активності.

    Перегляди: 0