Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Аналітики USDA у своєму лютневому звіті знову підвищили оцінку виробництва соняшникової олії в світі за підсумками поточного сезону, на цей раз до 20,84 млн тонн. Таким чином, зростання виробництва в сезоні 2019/20 складе 7,2%;
    • Як повідомляє прес-служба Agritel, США мають намір збільшити посіви сої до 35 млн. га. Ринкові оператори на ринку США як і раніше розділені в своїх оцінках ситуації між стійким попитом, все ще очікуваним з боку Китаю, і наслідками падіння споживання, пов’язаними з епідемією коронавірусу;
    • Консалтингова агенція AgRural підвищила прогноз врожаю в Бразилії з 123,9 млн до 125,6 млн тонн, що є максимальним показником за всю історію;
    • Згідно з повідомленням Інституту аграрної економіки, Китай вийшов на 1-е місце серед імпортерів агропродукції з України в 2019 р. Потіснивши на третє місце Індію, яка три роки поспіль утримувала перше місце в рейтингу;
    • Як повідомила Державна служба статистики України, станом на 1 лютого поточного року в Україні запаси насіння олійних культур досягли 4,04 млн тонн, що на 15,5% поступається показнику на аналогічну дату в 2019 році. Так, запаси сої в Україні впали на 43,3% до 1,3 млн тонн, в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. У той же час, висока врожайність соняшнику в Україні в 2019 році спровокувала збільшення запасів цієї культури. Станом на 1 лютого запаси соняшнику становили 6,4 млн тонн (+ 15,2%);

    Світовий ринок сої переживає зміни. В Бразилії ця галузь мала не найкращий старт 2020 року, – експорт сповільнився через активізацію закупівлі Китаєм сої з США та пізнішу, ніж у попередньому році, збиральну кампанію. На глобальну торгівлю соєвими бобами, безумовно, впливає спалах епідемії коронавірусу, – чим швидше її буде подолано, тим швидше можна очікувати на відновлення темпів торгівлі.

    Тим не менш, положення першого етапу торгівельної угоди між США та КНР починають реалізовуватися. Комітет з митних тарифів при Держраді КНР з 2 березня почне приймати заяви від китайських компаній на звільнення від ввізних мит 696 товарних позицій з США.

    Такі дозволи будуть діяти один рік. Після затвердження заяви імпорт протягом цього часу не буде обкладатися дзеркальними тарифами, введеними в відповідь на американські додаткові мита. У список з 696 товарних позицій входить, зокрема, соя, свинина, яловичина, нафта і зріджений природний газ.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися різноспрямованими змінами цін.

    Насіння соняшника перебувало у низхідному ціновому тренді. Так, на умовах EXW олієсировина в середньому втратила 100 грн./т, а на базисі СРТ-порт – 1%. Як і протягом попередніх тижнів, двома ключовими чинниками впливу на формування цінового тренду в цьому сегменті залишаються падіння експортних цін соняшникової олії та внутрішній попит переробників олієсировини.

    Так, вже достатньо тривалий час соняшникова олія зберігає тенденцію до здешевшання на експортних базисах. На умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва протягом тижня втратила в середньому 12,5 $/т (-2%). Чинниками тиску залишаються скорочення попиту з боку азійських імпортерів внаслідок епідеміологічних причин, а також ситуація на ринку пальмової олії. Звітного тижня ціни знизилися також і на внутрішньому ринку, на відміну від кількох попередніх тижнів стабільності. Так, на EXW вони втратили в середньому 200 грн./т.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку зберегли позитивну тенденцію. На базисі EXW соєві боби подорожчали в середньому на 100 грн./т, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 10200-10700 грн./т. Зростання цін забезпечується поєднанням обмеженої пропозиції олійної на внутрішньому ринку із достатньо активним попитом з боку компаній експортерів, та, дещо менше – переробників.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня не продемонстрував суттєвих коливань. Як і раніше, він характеризується низьким рівнем ділової активності.

    Перегляди: 0