Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • У березневому звіті експерти USDA різко збільшили прогнози світового виробництва та запасів сої у 2019/20 МР завдяки гарному врожаю в Аргентині та Бразилії. Так, у порівнянні з балансом лютого, оцінку світових початкових запасів підвищили на 0,66 млн т до 111,88 млн т, прогноз світового виробництва – на 2,4 млн т до 341,8 млн т, а кінцевих запасів – на 3,48 млн т до 102,44 млн т, оскільки оцінку споживання сої зменшили на 1 млн т до 350,07 млн т.;
    • За даними EOS Crop Monitoring, до 70% соняшникових полів в окремих районах України не дотримуються правил сівозміни.
    • За даними Oil World, у січні Індонезія помітно скоротила відвантаження пальмового масла в порівнянні з показником попереднього місяця через зниження попиту з боку основних світових покупців даної продукції – Індії та Китаю. Так, експорт пальмового масла в звітному місяці знизилися до 1,88 млн т проти 3,07 млн т в попередньому місяці, що також на 34% нижче за показник в січні 2019 року (2,87 млн т);
    • Агентство Conab підвищило прогноз валового збору сої в поточному році ще на 1 млн т, до 124,2 млн тонн. Урожай оновить рекорд і на 8% перевищить результат минулого року.

    Світові ринки переживають період великих потрясінь. Внаслідок цінового протистояння між кількома країнами – великими експортерами нафти, нафтові котирування обвалилися до десятирічних мінімумів. Це спричинило швидкий і потужний негативний вплив на ціни пальмової олії, що є найпоширенішою сировиною для виробництва біопалива, що пояснює сильну кореляцію із цінами нафти.

    Таким чином, у найближчий перспективі зниження ймовірне і на ринках інших рослинних олій, що спричинить також зниження цін олієсировини.

    Додатковим негативним чинником тиску, безумовно, залишається пандемія коронавірусу, що стимулює поширення панічних настроїв та збільшення рівня невизначеності на ринках, водночас також і фактично обмежуючи обсяги світової торгівлі.

    За даними цінового моніторингу ProAgro Group, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися лише окремими ціновими коректуваннями.

    Соняшниковий сегмент продемонстрував несуттєві коректування, що, вискоймовірно, зміниться негативними коректуваннями найближчим часом. Так, на умовах EXW насіння соняшника торгувалося в проміжку 8500-9100 грн./т. На базисі СРТ-порт середня ціна зупинилася біля позначки 9950 грн./т.

    Внаслідок дії глоабльних чинників, що згадувалися раніше, соняшникова олія минулого тижня суттєво здешевшала на експортних базисах. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва втратила в середньому 3% на тонні.

    На внутрішньому ринку соняшникова олія продовжила торгуватися в межах 18800-19400 грн./т на умовах EXW. Конкуренція між переробниками на ринку обмежена високими обсягами пропозиції. Важливо також згадати, що в поточній ситуації вагомим чинником впливу на ціни внутрішнього ринку стане девальвація національної валюти.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишилися незмінними в середньому. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 9500-10300 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 10200-10700 грн./т. На тлі негативної ситуації на світових ринках внутрішні ціни української сої підтримуються високим попитом з боку експортерів та переробників, що конкурують між собою.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня також не продемонстрував суттєвих коливань. Цей ринковий сегмент характеризується низьким рівнем ділової активності. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10000-10400 грн./т незважаючи на просідання експортних цін.

    Перегляди: 0