Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • На всій території України на початок квітня 2020 р. спостерігається значне погіршення умов зволоження поверхневого шару (0-5 см) ґрунту в порівнянні з серединою березня. Протягом двох тижнів, починаючи з 15 березня по 5 квітня, спостерігалося зниження запасів вологи від 4 до 20 мм;
    • За даними ДФС, Україна за підсумками I кварталу 2020 року експортувала 630,4 тис. тонн соєвих бобів на $217,4 млн. Основними імпортерами української сої в звітному періоді були Туреччина, Білорусь та Греція;
    • USDA оцінило глобальне виробництво ріпаку в 2019/2020 в 68,24 млн тонн. У березні МСГ США оцінювало виробництво ріпаку на рівні 68,15 млн тонн і 72,41 млн тонн – в сезоні 2018/19МР;
    • Туреччина знизила мита на ввезення соняшнику і соняшникової олії, щоб забезпечити внутрішній попит і стримати зростання цін. Імпортне мито на соняшник зменшено з 13% до 9%, на соняшникову олію з 30% до 18%;
    • Згідно з прогнозами експертів Oil World, в Європейському Союзі під тиском COVID-19 знижується інтерес до переробки ріпаку. Обсяги переробки олійної в країнами ЄС в квітні-червні поточного року можуть скоротитися до 4,8-4,9 млн тонн – мінімального значення за останні кілька років. Це на 11% поступається обсягам переробки в аналогічний період минулого року. В цілому експерти знизили прогноз переробки ріпаку в ЄС в поточному сезоні (липень-червень) на 1 млн – до 22,6 млн тонн на рік.

    У нещодавно оприлюднених матеріалах ФАО зазначається, що пандемія коронавірусу не принесе довгострокової загрози світового голоду. Також організація закликає всі країни зберігати відкритість міжнародної торгівлі, вживати заходів щодо захисту ланцюжків поставок продовольства.

    Раніше ФАО повідомила, що в міру поширення вірусу, зростання захворюваності і посилення заходів глобальна продовольча система буде піддаватися численним випробуванням в найближчі тижні і місяці. Незважаючи на те що на даний момент перебої мінімальні, вже спостерігаються проблеми, пов’язані зокрема з логістикою поставок продовольства.

    У поточній ситуації Китай шукає способи прискорення закупівель сільськогосподарської продукції із США для виконання своїх зобов’язань по першій торговельній угоді після того, як коронавірус загальмував міжнародну торгівлю. Сукупно Китай планує закупити 10 млн тонн сої, 20 млн тонн кукурудзи і 1 млн тонн бавовни для державних резервів, як для захисту від перебоїв з поставками, так і для виконання своїх зобов’язань по торгівлі.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями. Зауважуємо, що одним із основних чинників виступала динаміка валютного ринку, де відбулось суттєве ослаблення національної валюти.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника в середньому подорожчало на 400 грн./т, а на базисі СРТ-порт середня ціна зросла до позначки 11650 грн./т.

    Незважаючи на ситуацію, яка склалась на суміжному нафтовому ринку, вартість української соняшникової олії на експортних базисах протягом звітного періоду залишається переважно стабільною. Це спонукає переробників до закупівлі олієсировини, в той час як фермери частково притримують продажі, очікуючи більш вигідних цін, що і обумовлює поточну тенденцію на ринку соняшника.

    В свою чергу соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря завершила звітний період без змін. На внутрішньому ринку, соняшникова олія суттєво зросла в ціні і торгувалася в межах 21100-21700 грн./т на умовах EXW.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також значно зросли. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 10700-115000 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 11600-12100 грн./т. На ринку присутнє переважання попиту на пропозицією, серед іншого завдяки достатній активності на експортному ринку.

    Ріпаковий сегмент в той же час навпаки не продемонстрував суттєвих коливань. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10000-10400 грн./т незважаючи на збільшення експортних цін.

    Перегляди: 0