Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За оцінками Асоціації “Укроліяпром”, за підсумками 2019/20 МР виробництво соняшникової олії досягне рекордної позначки в 6,6-6,7 млн тонн, що на 2-3% більше, ніж минулого сезону. В цілому ж в Україні станом на 1 квітня 2020 р переробили 10,2 млн тонн олійних культур, що становить 45,9% від валового збору;
    • Комісія ЄС оцінює площу під олійними культурами в Європейському Союзі для врожаю 2020 року в 10,6 млн га. Ріпак займає 5,3 млн га, що на 2,7% більше, ніж в минулому році. Цей показник приблизно на 10% менше середнього за п’ять років;
    • За даними ДФС, експорт ріпаку з України за підсумками I кварталу 2020 р. досяг 6,9 тис. тонн. У грошовому еквіваленті це обсяг відповідає $2,4 млн;
    • Згідно з інформацією Bloomberg, поставки сої з Бразилії, найбільшого в світі експортера, знаходяться на рекордно високому рівні, що ослабляє можливості американських фермерів нарощувати експорт своєї продукції у напрямку КНР;
    • Як повідомляє Reuters, станом на кінець квітня запаси пальмового масла в Малайзії досягли 1,91 млн тонн, що на 10% перевищує рівень попереднього місяця і є максимальним показником починаючи з грудня 2019 р;
    • Експерти Oil World прогнозують підвищення виробництва каноли в Австралії в поточному році на 33% – до 3,1 млн тонн, зважаючи на сприятливі погодні умови і розширення площ сівби під олійної.

    Виклики, що наразі постають перед світом, вносять коректування у потоки глобальної торгівлі.

    Один із ключових імпортерів сільськогосподарської продукції в світі, Індія, суттєво скорочує імпорт рослинних олій. Внаслідок логістичних складностей, обсяг постачання такої продукції в країну скоротився більш ніж на третину в квітні поточного року (у порівнянні з квітнем 2019 р.). Важливо зазначити, що скорочення відбулося переважно за рахунок низьких обсягів імпорту пальмової олії. На зворотному боці цього ланцюжка, в Малайзії, запаси пальмової олії наразі досягають максимальних рівнів з кінця минулого року, та, зважаючи на високі темпи виробництва, продовжуватимуть зростати з високою ймовірністю.

    Зауважимо, що імпорт соняшникової та соєвої олії Індії навпаки вдалося наростити за поточних умов. Україна залишається ключовим постачальником соняшникової олії у цьому напрямку.

    Користувалася попитом на ринку Південно-Східної Азії також і соєва олія українського виробництва. Так, основним її покупцем в першому кварталі 2020 року став Китай, на частку якого припадає більше 43% українського імпорту в цьому сегменті.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями. Рушійним чинником цінових змін виступають ринки рослинних олій, формуючи попит на олієсировину з боку підприємств-переробників.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника додало у своїй вартості в середньому 0,5%. На базисі СРТ-порт середня ціна залишилась біля позначки 11650 грн./т.

    Ціна соняшникової олії протягом звітного періоду на експортних базисах залишалась переважно стабільною. Це спонукає переробників до закупівлі олієсировини, як і згадувалося раніше. Соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря завершила період торгуючись в межах 690-710 $/т (без змін). На внутрішньому ринку соняшникова олія також зберігала позиції і торгувалася в межах 21100-21700 грн./т на умовах EXW.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку суттєво зросли. На базисі EXW соєві боби подорожчали в середньому на 500 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 12100-12600 грн./т бобів. Зростанню внутрішніх цін сприяє підвищена конкуренція за сировину. Переробники та експортери вимушені підвищувати ціни для формування запасів сої, оскільки пропозиція наразі є порівняно невисокою, зважаючи на зниження валових зборів олійної цього року за умов збереження активного експорту та зростання темпів переробки.

    Ріпаковий сегмент в той же час, навпаки не продемонстрував суттєвих коливань. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10000-10400 грн./т незважаючи на збільшення експортних цін.

    Перегляди: 0