Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними ДФС, за підсумками січня-травня 2020 року експортувала 150,51 тис. тонн соєвого масла на $107,16 млн. При цьому майже половина обсягу експорту (49,01%) була відвантажена на китайський ринок, ще дещо більше третини – в Польщу;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, світове виробництва насіння соняшнику в 2020/21 МР продовжить зростати і досягне до 57 млн тонн, на тлі очікуваного розширення площ сівби під олійної на 1,1-1,2 млн га. Очікується, що валовий збір соняшнику в Україні в 2020/21 МР може підвищитися до 16,2 млн тонн у порівнянні з 16,15 млн тонн в поточному сезоні;
    • За даними Європейської комісії, в сезоні 2019/20 МР Україна залишається основним постачальником соняшникової олії і шроту в Європейський Союз (+ Велика Британія). Сукупно, Європейський Союз закупив 2,26 млн тонн соняшникової олії і 3,08 млн тонн соняшникового шроту;
    • Державне агентство Єгипту із закупівель продовольства GASC скасував тендер на закупівлю рослинних олій. Причиною для скасування агентством заявленого попередньо тендеру став несприятливий, тобто завищений, згідно з оцінками імпортера, рівень цін на соняшникову та соєву олії.

    Попри чергове погіршення відносин між США та Китаєм, КНР активізував закупівлю соєвих бобів зі Сполучених Штатів зважаючи виключно на ринкові чинники впливу. Активізація такого імпорту відбувається навіть незважаючи на заборону, що з боку влади отримали китайські державні компанії на закупівлю сільськогосподарської продукції в США.

    Нарощувати обсяги імпорту з названого джерела Китай спонукає підвищення цін на олійну бразильського походження на тлі поступового вичерпання її запасів в країні. Раніше саме високим темпам імпорту бразильської сої, більш конкурентної за ціною, КНР надавав перевагу навіть після укладання першої фази торгівельної угоди з США.

    Очікується, що пікових значень обсяги закупівлі Китаєм сої з США досягнуть в 4 кварталі 2020 та 1 кварталі 2021 року, зважаючи, як на необхідність виконання положень торгівельної угоди, так і на вичерпання експортного потенціалу сої бразильського походження.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Ціни на внутрішньому ринку соняшника продовжили обережно зростати. В якості ключового чиннику впливу залишається достатній обсяг попиту на соняшникову олію, переважно – на експортних базисах.

    Так, за підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника додало близько 1%. На базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 12150 грн./т.

    Водночас, через те, що ціни соняшникової олії на ексортних базисах залишаються високими, це негативно впливає на перспективи попиту та в значній мірі зумовило помірне негативне коригування цін на неї протягом попереднього тижня. Так, за підсумком звітного періоду соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря завершила період торгуючись в межах 755-770 $/т (-1%). На внутрішньому ринку ціни соняшникової олії, навпаки, суттєво скоригувалися в бік підвищення, та коливалися в межах 23100-23500 грн./т на умовах EXW.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишилися переважно незмінними протягом звітного періоду. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 11500-12300 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 12400-12900 грн./т. Пропозиція на ринку присутня в обмеженій кількості, проте попит з боку експортерів та переробників залишається досить активним. В подальшому можливе відновлення зростання цін в соєвому сегменті, зважаючи на динаміку суміжних ринкових секторів та негативні очікування щодо валових зборів олійної в новому сезоні.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував позитивні коригування. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. Динаміка цін обумовлена тенденціями світового ринку та очікуваннями невисокого врожаю ріпаку в Україні поточного року.

    Перегляди: 0