Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з очікуваннями Української Зернової Асоціації, зміни в європейському законодавстві, які заборонили використання інсектицидів з діючою речовиною хлорпирифос і хлорпирифос-метил, в Україні найбільше позначаться на експорті ріпаку та соняшникової олії, для яких буде складно знайти альтернативні ринки для експорту;
    • Консалтингова компанія Strategie Grains знову знизила прогноз урожаю рапсу в цьому році в ЄС і Великобританії до 16,54 млн тонн в порівнянні з 16,68 млн тонн місяць тому. Перегляд підтвердив очікування того, що урожай цього року впаде нижче показника поганого врожаю минулого року і стане новим мінімумом починаючи з 2006 року;
    • За даними ДФС, за січень-травень 2020 року експорт насіння соняшнику з України склав 31,8 тис. тонн. Серед ключових імпортерів – Туреччина, Грузія та Німеччина;
    • Як повідомив Укрстат, рентабельність виробництва ріпаку в 2019 році склала 9,4% проти 31,1% в 2018 і проти 43,6% в 2017 (в 2016 – 45%). При цьому рентабельність виробництва ріпаку в фермерських господарствах за підсумками 2019 року склала 17,9% (в 2018 – 30,7%);
    • Держспоживслужба повідомила, що Китай опублікував перелік українських виробників шроту з ріпаку для експорту на ринок КНР. У список потрапили чотири підприємства з України.

    В США попереднього тижня було схвалено законопроект, який передбачає введення санкцій проти китайських фізичних і юридичних осіб в зв’язку з загостренням ситуації навколо Гонконгу.

    Подібні новини можуть сигналізувати про початок нового етапу загострення відносин між Сполученими Штатами та КНР, тому наразі під підвищеною увагою знаходяться торгівельні потоки між цими двома країнами. Варто відмітити, що за останньою інформацією Китай підтримує рівень закупівлі сої з США, співставний з середніми показниками останніх років. Так, станом на 25 червня КНР було законтрактовано 4,04 млн тонн соєвих бобів походженням з США з постачанням у 2020/21 МР.

    В той же час, китайські компанії зберігають високий попит на сою з Бразилії, що суттєво вплинуло на прогнози обсягів експорту олійної з країни. Саме бразильська соя виступала ключовим замінником американської для Китаю в періоді до підписання першої фази торгівельної угоди між країнами.

    За даними цінового моніторингу ProAgro Group, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Ціни на внутрішньому ринку соняшника продовжили зростати активними темпами. В якості ключового чиннику впливу залишається достатній обсяг попиту на соняшникову олію, переважно – на експортних базисах. Вплив цього чиннику доповнюється надходженням пропозиції на ринок переважно обмеженими партіями.

    Так, за підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому на 8%. На базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 13050 грн./т.

    Ціни соняшникової олії на ексортних базисах залишаються високими. Так, за підсумком звітного періоду соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря подорожчала в середньому на 2%. На внутрішньому ринку ціни соняшникової олії також скоригувалися в бік підвищення, та коливалися в межах 23600-24200 грн./т на умовах EXW.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку навпаки залишилися переважно незмінними. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 11500-12300 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 12400-12900 грн./т. Пропозиція на ринку присутня в обмеженій кількості, проте попит з боку експортерів та переробників залишається досить активним. В подальшому можливе відновлення зростання цін в соєвому сегменті, зважаючи на динаміку суміжних ринкових секторів та негативні очікування щодо валових зборів олійної в новому сезоні.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував позитивні коригування. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. Динаміка цін обумовлена тенденціями світового ринку та очікуваннями невисокого врожаю ріпаку в Україні поточного року.

    Перегляди: 0