Головна Ринок олійних та продуктів переробки (14.09.20-25.09.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (14.09.20-25.09.20)

    • За даними Єврокомісії, з початку поточного сезону (1 липня – 20 вересня) імпорт насіння ріпаку в країни Євросоюзу знизився до 1,4 млн. т проти 1,8 млн. т в аналогічний період минулого року. У свою чергу, імпорт насіння соняшнику збільшився – до 72,8 тис. т проти 61,5 тис. т в минулому році;
    • Згідно з дослідами компанії Stark Shipping, в 2019/20 МР морським шляхом Україна експортувала 6,63 млн. т рослинного масла – це рекордний показник для України. За цей період, танкерами було відправлено 5,69 млн. т, в контейнерах – 933 тис. т. При цьому контейнерні відправки за рік зросли на 42%. На олію припадає 5% всього українського експорту, який здійснюється морським шляхом (не враховуючи контейнерні відправки);
    • За даними ДФС, Україна за підсумками січня-серпня 2020 р експортувала 228,1 тис. т соєвого масла на 163,55 млн. $. Основними імпортерами української соєвої олії стали Польща, Китай та Індія;
    • Як повідомляє Reuters, Китай в серпні імпортував 8,15 млн. т соєвих бобів походженням з Бразилії, що на 22% перевищує показник відповідного місяця 2019 року (6,68 млн. т);
    • За оцінками аналітиків Oil World, в серпні Китай імпортував 0,2 млн. т ріпакової олії, що більш ніж в 2 рази перевищує показник аналогічного місяця роком раніше і обумовлене низькими обсягами виробництва продукту в КНР при високому попиті на продукт на внутрішньому ринку.

    На ключових ринках соєвих бобів продовжують переважати висхідні цінові тенденції. Ціни на сої в Сполучених Штатах підтримуються прогнозами щодо засушливої погоди. В той же час в Бразилії соєві боби торгуються на рівні восьмирічного максимуму внаслідок скорочення внутрішніх запасів олійної.

    На світових ринках ключових рослинних олій спостерігається розворот довготривалої тенденції на зростання цін, що дозволила досягти багаторічних максимальних цінових показників.

    Основними чинниками розвороту ринкових тенденцій стали скорочення попиту як реакція на високі ціни, а також зниження рентабельності виробництва біопалива, оскільки ціни нафти не характеризувалися такими ж потужними висхідними тенденціями, які спостерігалися на ринках рослинних олій. Додатково, здійснення значних за обсягами закупівель рослинних олій обмежується побоюваннями щодо другої хвилі пандемії.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися значними позитивними ціновими коректуваннями.

    Хоча в цілому за підсумком звітного періоду ціни зросли, безпосередньо протягом попереднього тижня ціни на насіння соняшника помітно просіли внаслідок змін тенденцій на експортних ринках соняшникової олії.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому на 1,2%. На базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 13750 грн./т.

    Подібно до цін на насіння соняшника, ціни соняшникової олії на експортних базисах зросли в цілому за підсумком звітного періоду, проте ймовірно знижуватимуться в подальшому. Негативний вплив на ціни чинитимуть тенденції світового ринку рослинних олій та нафти. Натомість чинниками підтримки виступатимуть стримання продажів з боку агровиробників та побоювання щодо не найкращих результатів збиральної кампанії.

    Вартість соєвих бобів на внутрішньому ринку характеризувалися вагомими позитивними коректуваннями протягом звітного періоду. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 12900-13400 грн./т, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 13600-14100 грн./т. Ситуація на ринку визначається переважно діями експортерів, що наразі виграють конкуренцію у переробників. Ціни зростають на тлі значного зниження врожаю сої в Україні.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував обережне зростання минулого тижня. При цьому темпи експорту знижуються, – торгівля відбувається переважно в межах укладених раніше контрактів.

    Перегляди: 0