Головна Ринок олійних та продуктів переробки (28.09.20-02.10.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (28.09.20-02.10.20)

    • Ф’ючерси на зерно і сою на Чиказькій товарній біржі в середу різко виросли після того, як Міністерство сільського господарства США (USDA) здивувало трейдерів, повідомивши про те, що запаси виявилися менше очікувань;
    • Як повідомляє Ukrainian Shipping Magazine, перший в цьому сезоні танкер з рафінованою соняшниковою олією минулого тижня пішов з порту Миколаїв до США;
    • Ключовим постачальником соняшникової олії в ЄС за підсумком 13 тижнів поточного сезону безумовно залишається Україна, на частку якої припадає 93,2% (431,13 тис. тонн) таких поставок у звітному періоді. Соєва олія також імпортувалася переважно з України (42%), ріпакова – з України і Росії (41% і 26%), пальмова – з Індонезії (43%).
    • За даними Мінекономіки, станом на 1 жовтня, вітчизняні аграрії зібрали 1,24 млн тонн соєвих бобів з 617 тис. га (46% планових площ). Збори соняшника на ту ж дату склали 8,1 млн тонн. Обмолочено 4,24 млн га (66% від запланованого);
    • Згідно з повідомленням AmSpec Agri Malaysia, за підсумками вересня Малайзія експортувала 1,63 млн тонн пальмової олії, що на 10,5% перевищило показник попереднього місяця (1,47 млн тонн);
    • Аргентина тимчасово знизила експортні мита на соєві боби, соєвий шрот і соєву олію на 3 процентних пункти до 30%, щоб стимулювати експортні надходження, оголосив уряд в четвер, оскільки країна бореться з рецесією і скороченням валютних резервів, повідомляє Reuters.

    На ситуацію на міжнародних ринках рослинних олій впливає кілька груп різноспрямованих потужних факторів. Минулого тижня з’явилися новини про часткове блокування постачання малайзійської пальмової олії на ринок США. Така заборона торкнеться компанії FGV Малайзия, що є одним із найбільших світових виробників пальмової олії. Причиною заборони називається порушення прав людини при виробництві.

    Окрім цього, на ринки рослинних олій тисне чергове зниження нафтових котирувань. Ціни на нафту негативно реагують на підсилення карантинних обмежень у багатьох країнах, що загрожує суттєвим падінням попиту.

    З іншого боку, чинниками позитивного впливу на ринки олій виступають зростання імпорту такої продукції з боку країн ЄС, та, в цілому, зростання попиту з боку біодизельної промисловості. Зокрема, цю галузь намагається розвивати Індонезія, один з ключових виробників пальмової олії, для того щоб забезпечувати високий внутрішній попит на свою ж продукцію.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися різноспрямованими ціновими коректуваннями. Так, ціни на насіння соняшника продовжували знижуватися внаслідок просування збиральної кампанії та зміни тенденції на експортних ринках соняшникової олії. За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подешевшало в середньому на 1,6 %.

    Збереження активного попиту, незважаючи на зниження цін на експортних базисах, підтримало висхідну тенденцію на внутрішньому ринку соняшникової олії. Водночас, зберігається вагома ймовірність розвороту тренду. Як і раніше, негативний вплив на ціни чинитимуть тенденції світового ринку рослинних олій та нафти. Натомість чинниками підтримки виступатимуть стримання продажів з боку агровиробників та побоювання щодо не найкращих результатів збиральної кампанії.

    Вартість соєвих бобів на внутрішньому ринку продовжує зростати, чому сприяють слабкі результати збиральної кампанії на тлі вищої ніж минулого року кількості учасників ринку, що запланували закупівлю олійної. Переробки активно конкурують з експортерами.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував обережне цінове зростання минулого тижня. При цьому темпи експорту знижуються, – торгівля відбувається переважно в межах укладених раніше контрактів.

    Перегляди: 0