Головна Ринок олійних та продуктів переробки (26.10.20-30.10.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (26.10.20-30.10.20)

    • За даними Головного митного управління, імпорт сої з Бразилії до Китаю у вересні зріс на 51,4% в порівнянні з минулим роком, оскільки вантажі, закуплені раніше в цьому році, пройшли митне очищення. Китай в вересні імпортував з Бразилії 7,25 млн тонн олійної в порівнянні з 4,79 млн тонн в минулому році;
    • Згідно з повідомленням Єврокомісії, країни ЄС різко скоротили імпорт соняшникової шроту. З початку поточного сезону і по 8 жовтня країни ЄС і Великобританія імпортували 545,5 тис. тонн соняшникової шроту, що на 25% менше показника минулого сезону. Із імпортованого обсягу 35% забезпечено українською продукцією;
    • Як повідомляє USDA, Китай виконав як мінімум 50 з 57 технічних зобов’язань в межах першого етапу торгівельної угоди. Китай також істотно збільшив обсяги закупівлі сільськогосподарської продукції США. На сьогоднішній день Китай закупив такої продукції на суму понад $23 млрд., що становить приблизно 71% від запланованого;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, у вересні-листопаді поточного року сумарний обсяг імпорту соєвої олії Бразилією може досягти рекордних для даного періоду 160-170 тис. тонн в порівнянні з лише 12 тис. тонн в аналогічний період минулого року;

    Ціни соняшникової олії на експортних базисах отримують підтримку з боку зростаючого суміжного сегменту пальмової олії. На тлі скорочення врожаю соняшнику в Україні, що змушує переробників піднімати закупівельні ціни на олійні для забезпечення виробничих потужностей сировиною, соняшникова олія українського виробництва наразі торгується біля рекордних рівнів. Зауважимо, що саме очікування щодо збереження високих цін рослинних олій на міжнародних ринках у подальшому дозволяє внутрішнім переробникам приймати ризики, підвищуючи ціни на сировину.

    В той же час, підсилення карантинних обмежень в багатьох країнах як реакція на другу хвилю пандемії знаходить своє відображення у падінні нафтових ф’ючерсів. Наразі суттєве посилення обмежувальних заходів застосовується або очікується щонайменше в Німеччині, Франції, Іспанії, Італії та Бельгії. Як наслідок, високою є ймовірність зниження ділової активності та гальмування темпів міжнародної торгівлі, що відповідним чином впливатиме на цінові індикатори глобальних економічних відносин.

    За даними цінового моніторингу ProAgro Group, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки продовжували зберігати зростаючу динаміку.

    Насіння соняшнику продовжило дорожчати як реакція на порівняно слабкі показники збиральної кампанії та високий попит. Пропозиція на ринку обмежена, аграрії стримують продажі, стимулюючи зростання цін, в той час як переробники готові піднімати ціни на олійну для забезпечення виробництва сировиною. Водночас, забезпеченість заводів насінням олійної залишається невисокою внаслідок недостатньої пропозиції. В результаті, на умовах EXW насіння соняшника подорожчало протягом тижня на 3%, а на базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 16050 грн./т.

    Станом на 29 жовтня 2020 року в Україні обмолочено 5,939 млн га посівів соняшнику та 1,142 млн га посівів соєвих бобів, що становить відповілно 94% та 85,2% віз запланованого. Зібрано 11,94 млн тонн насіння соняшнику при середній врожайності 1,99 т/га та 2,34 млн тонн сої за середньої врожайності 20,4 ц/га, що сильно поступається показникам минулого року.

    Збирання сої та соняшнику в частині регіонів України стримуєтсья зливами, що як наслідок, також викликає занепокоєння щодо можливого зниження врожайності.

    Соя також продовжує дорожчати на внутрішньому ринку. Суттєве у порівняння з середньорічними значеннями зниження показників збиральної кампанії обумовлює поточні цінові тенденції. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 15000-15500 грн./т, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 15600-16100 грн./т.

    Торгівельна активність в ріпаковому сегменті внутрішнього ринку залишається низькою. Потенціал пропозиції на ринку вже практично вичерпано. Озимий ріпак станом на 01.10.2020 р. був посіяний на 855,6 тис. га при прогнозі 1009,5 тис. га прогнозу.

    Перегляди: 0