Головна Ринок олійних та продуктів переробки (02.11.20-06.11.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (02.11.20-06.11.20)

    • Згідно з прогнозами FAS USDA, у сезоні 2020/21 Китай імпортує 95 млн тонн сої, що на 3,5 млн тонн менше, ніж в попередньому сезоні. У сезоні 2019/20 Китай накопичив великі запаси сої через побоювання, що постачання буде ускладнене внаслідок пандемії і невизначеності відносин між США і КНР;
    • За інформацією Australian Oilseeds Federation, виробництва насіння каноли в Австралії в 2020/21 МР досягне 3,34 млн тонн, що на 44% перевищує результат попереднього сезону (2,32 млн тонн). Зростання обсягу виробництва олійної переважно буде обумовлене розширенням посівних площ;
    • Згідно з даними ДФС, у вересні Україна експортувала 57,3 тис. тонн сої на $21,57 млн. За підсумком січня-вересня 2020 р на зовнішні ринки було відвантажено 888,59 тис. тонн соєвих бобів на $314,49 млн;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, Індонезія в вересні 2020 р. скоротила експорт пальмової олії до 2,2 млн тонн в порівнянні з 2,6 млн тонн у вересні попереднього року. Скорочення обсягів експорту обумовлене зменшенням внутрішнього виробництва, менш привабливими експортними цінами в порівнянні з малайзійською олією і зниженням попиту імпортерів.

    Після оголошення представника демократичної партії Джо Байдена переможцем виборів президента США, світові ринки рослинних олій отримують новий чинник невизначеності, оскільки зняття санкцій з Ірану, що призведе до збільшення світової пропозиції нафти, погрожує формуванням додаткового фактору тиску на ціни ключових рослинних олій.

    Наразі нафтові котирування суттєво коливаються на тлі розгортання нової хвилі карантинних обмежень в багатьох країнах, що негативно впливає на обсяги попиту. Водночас, наприкінці звітного тижня ціни на нафту навіть виросли внаслідок спекулятивного розігрівання ринку в США, на що відповідним чином відреагували також ціни соєвих бобів, олії та ріпаку.

    В той же час соняшникова олія українського походження на експортних базисах закріпилася вище психологічної позначки $1000. Позитивна динаміка в цьому сегменті підтримується продавцями як реакція на високі ціни та обмежену пропозицію сировини.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки продовжували зберігати зростаючу динаміку.

    Насіння соняшнику продовжило дорожчати внаслідок переважання попиту над пропозицію, що є ключовою характеристикою цього ринку в поточному сезоні. Пропозиція на ринку обмежена, аграрії стримують продажі, стимулюючи зростання цін, в той час як переробники готові піднімати ціни на олійну для забезпечення виробництва сировиною. Водночас, забезпеченість заводів насінням олійної залишається невисокою внаслідок недостатньої пропозиції. Так, за підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало на 3%, а на базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 16550 грн./т.

    Станом на 6 листопада 2020 року обмолочено 95,7% площ під соняшником за середньої врожайності 20 ц/га. Соєві боби на ту ж дату обмолочені на 90,4% планових площ. Зібрано 2,46 млн. тонн соєвих бобів, що сильно поступається показникам минулого року, за середньої врожайності 20,3 ц/га. Збирання сої та соняшнику в частині регіонів України продовжує бути ускладненим внаслідок погодних умов, що як наслідок також викликає занепокоєння щодо можливого зниження врожайності.

    Соя також продовжує дорожчати на внутрішньому ринку. Суттєве у порівняння з середньорічними показниками зниження показників збиральної кампанії обумовлює поточні цінові тенденції. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 15250-15750 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 15850-16350 грн./т.

    Торгівельна активність в ріпаковому сегменті внутрішнього ринку залишається низькою. Потенціал пропозиції на ринку вже практично вичерпано. Озимий ріпак станом на 06.11.2020 р. був посіяний на 862,6 тис. га при прогнозі 1009,5 тис. га.

    Перегляди: 0