Головна Ринок олійних та продуктів переробки (16.11.20-20.11.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (16.11.20-20.11.20)

    • Держспоживслужба повідомила, що Китай дозволив ще 6 українським виробникам постачати на ринок країни соняшниковий і ріпаковий шрот. На сьогодні право експорту в Китай мають 36 виробників соняшникового і 9 виробників рапсового шроту;
    • Згідно з даними Oil World, Індія в жовтні підвищила імпорт рослинних олій – до 1,28 млн. т проти 1,14 млн. т в попередньому місяці. Зростання відбулося за рахунок закупівель соняшникової та пальмової олії, в той час як імпорт соєвої олії скоротився;
    • Державне агентство Єгипту GASC скасувало міжнародний тендер із закупівлі 40 тис. т рослинного масла з постачанням з 10 по 30 січня 2021 р. через занадто високі ціни;
    • Експорт українського ріпаку в жовтні 2020 склав 315,6 тис. т проти 546,2 тис. т у вересні. Таким чином, за перші 4 місяці сезону експорт ріпаку склав 1,9 млн. т. Нагадаємо, валові збори ріпаку в поточному сезоні склали 2,5 млн. т;
    • На думку експертів Oil World, країни Євросоюзу в другій половині поточного сезону імпортують рекордні 3,1-3,2 тис. т насіння ріпаку на тлі дефіциту внутрішньої пропозиції та скорочення експорту з України;
    • Згідно з повідомленням експертів AmSpec Agri Malaysia, в першій половині листопада Малайзія скоротила експорт пальмового масла на 12% – до 673,9 тис. т проти 763,7 тис. т, відвантажених в аналогічний період попереднього місяця.

    На світових ринках у звітному періоді переважали висхідні тенденції. На цінових показниках зокрема позначається зміна ділових очікувань на більш позитивні після появи новин про вже дві потенційно високоефективні вакцини. Як наслідок, січневі нафтові ф’ючерси відреагували зростанням на 3-4%, підтримавши ціни сої та соєвої олії.

    Зростанню цін сільгосппродукції в США також сприяє збільшення попиту з боку Китаю. На тлі порівняно невисокої пропозиції, що формуватиметься як наслідок посушливої погоди в США, Аргентині, Росії, Україні і Бразилії і яка призвела до зниження врожайності, відновлення поголів’я свиней в КНР і, відповідно, підвищення попиту на корми може стати вагомим довготривалим фактором підтримки цін.

    В той же час поточні рівні цін на ключові рослинні олії багатьма учасниками ринків сприймаються як завищені. Зокрема саме перегрітий ринок змусив GASC відмінити міжнародний тендер із закупівлі такої продукції.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки продовжували зберігати зростаючу динаміку.

    Ціни в соняшниковому сегменті продовжили стрімке зростання. На базисі EXW ціни олійної додали 9% і зайняли проміжок 18000-18500 грн./т., на умовах СРТ-завод, в той же час, – 19000-19500 грн./т. На експортних базисах ціни також суттєво зросли та за підсумком звітного тижня досягли 565-580 $/т.

    Станом на поточну дату збирання соняшнику в Україні практично завершене і фінальні результати збиральної кампанії приблизно дорівнюють 13 млн. тонн. Зауважимо, що навіть знижений прогноз USDA щодо валових зборів соняшнику в Україні в поточному сезоні відповідав 14 млн. тонн. З впевненістю можна очікувати подальшого росту цін на тлі високої конкуренції між покупцями.

    Напроти, минулого тижня не відбулося суттєвого зростання цін в соєвому сегменті. Водночас, попит на ринку продовжує суттєво переважати над пропозицією, і, зважаючи на порівняно низькі показники збиральної кампанії, саме продавці продовжуватимуть диктувати умови. Таким чином, відновлення зростання цін очікується в найближчий перспективі. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 16500-17000 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 17100-17600 грн./т.

    Торгівельна активність в ріпаковому сегменті внутрішнього ринку залишається низькою. Потенціал пропозиції на ринку вже практично вичерпано. На умовах EXW цінові показники займають проміжок 13200-13700 грн./т, на базисі FOB – 430-445 $/т. Озимий ріпак станом на 19.11.2020 р. був посіяний на 867,9 тис. га проти 1009,5 тис. га прогнозу.

    Перегляди: 0