Головна Рослинництво Зернові На ринку вагонів-зерновозів відбувається спекулятивний «перегрів»

На ринку вагонів-зерновозів відбувається спекулятивний «перегрів»

За підсумками аукціонів з розподілу вагонів «Укрзалізниці», які відбулися на майданчику  «Прозорро.Продажі» був розподілений весь рухомий парк, в тому числі 500 вагонів-зерновозів, середня ставка за використання яких склала 3338,3 грн./доба без ПДВ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов, передає «ПроАгро Груп».

За його інформацією, основними переможцями аукціонів стали великі експедиторські компанії («Атланта-Агро», «Промвагонтранс», «ТЕП Транско» й інші). Безпосередньо в числі переможців-агровиробників лише дві компанії – МХП та «Агропросперіс». При цьому добова ставка за використання вагонів-зерновозів зросла у 2,8 рази.

«Для «Укрзалізниці» це хороша новина, оскільки означає додаткові прибутки від використання парку. Але це подорожчання залізничної логістики для аграріїв одразу на 10 $/тонна за рахунок зростання вагонної складової. Таке різке зростання ставки плати на зерновози значно здорожчить вагонну складову залізничного тарифу і може призвести до значного відтоку обсягів на автомобільний транспорт», – зазначив Валерій Ткачов.

Він зауважив, що, на його думку, відбувається спекулятивний «перегрів» ринку використання вагонів-зерновозів, через що «Укрзалізниця» може втратити обсяги перевезень зерна.

Перегляди: 1