Головна Аналітика Ринок олійних та продуктів переробки (14.02.22‒18.02.22)

Ринок олійних та продуктів переробки (14.02.22‒18.02.22)

олія, рослинні олії

За даними лютневого звіту, нещодавно оприлюдненого International Grains Council, світове виробництво сої в сезоні 2021/22 МР скоротиться на 15 млн у річному обчисленні до 353 млн тонн переважно внаслідок негативної переоцінки очікуваних валових зборів в країнах Південної Америки під впливом тривалої посухи.

  • Єгипетська державна агенція GASC 16 лютого провела міжнародний тендер із закупівлі рослинних олій. Було придбано 34,5 тис тонн рослинних олій з постачанням протягом 5-25 квітня, зокрема 5,5 тис. соняшникової олії (Aston, 1463 $/т CNF), 11 тис. соняшникової олії (Agric SA, 1463 $/т CNF), 12 тис. соняшникової олії (Vittera, 1463 $/т CNF), 6 тис. соєвої олії (Belluno, 1567 $/т CNF);
  • За даними митної статистики, у вересні-січні 2021/22 МР Україна експортувала 2,65 млн тонн соняшникової олії, що співставне з показником 2020/21 МР і на 5% перевищує відповідний показник 2019/20 МР, коли обсяг експорту сягнув рекордних 6,63 млн тонн;
  • Згідно з повідомленням Solvent Extraction Association of India (SEA), Індія у січні збільшила порівняно з груднем імпорт рослинних олій з 1,21 до 1,25 млн тонн (1,07 млн у січні 2021 року). Обсяги закупівлі пальмової олії скорочувалися на тлі нарощення імпорту соняшникової олії. Показники імпорту соєвої олії залишаються стабільними;
  • За останньою інформацією Зернової біржі Буенос-Айреса, в Аргентині обмолочено трохи більше 24% посівних площ під соняшником, що суттєво перевищує показник за аналогічний період минулого року (16,4%). Середня врожайність оцінюється у 2,1 т/га. Водночас, зважаючи на засушливі погодні умови, прогнози валових зборів знижені на 200 тис. до 3,3 млн тонн;

В разі, якщо попередні прогнози аналітиків IGC отримають своє підтвердження, то в сезоні 2021/22 МР ми побачимо ситуацію, коли вперше за останні 10 років зниження валової пропозиції соєвих бобів призведе до скорочення показників їх споживання, зокрема в Бразилії та Аргентині. Зазначимо, що подібна поведінка ринку різко контрастує з перспективами рекордного споживання сої у Сполучених Штатах. Також очікується, що сукупні світові запаси сої на кінець сезону різко скоротяться, та складуть біля 43 млн тонн (-19% до попереднього сезону). В той же час обсяги світової торгівлі залишаться незмінними та стабілізуються біля 161 млн тонн за підсумками сезону.

Цього тижня по всій території США пройшли помірні та сильні опади, які знизили шкідливий вплив цьогорічної посухи, тож скорочення постачання сої з країн Південної Америки ймовірніше за все буде компенсоване більшими обсягами її експорту з США.

За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду на внутрішніх ринках ключових олійних та продуктів їх переробки фіксувались переважно позитивні цінові коригування. Так, на відміну від кількох попередніх тижнів, ціни соняшника зростали. На базисі EXW насіння соняшнику додало в ціні в середньому за підсумками минулого тижня 3,1%, а на умовах СРТ-завод ‒ 3%.

За результатами тендеру, проведеного минулого тижня, GASC придбав соняшникову олію за ціною на 104 $/т нижче ніж була ціна соєвої олії, що стане в майбутньому чинником підтримки цін соняшникової олії. Зазначений факт позитивно вплинув на закупівельні ціни соняшнику всередині країни. Зважаючи що прогнози врожаю сої в поточному сезоні продовжують знижатися, ціни соєвої олії зберігають тенденцію до зростання, що також підтримуватиме ринок соняшникової олії найближчим часом.

За підсумком минулого тижня соняшникова олія українського виробництва на базисі FOB в портах Чорного моря стабілізувалася в проміжку 1390-1410 $/т зважаючи на порівняно невисокий попит.

Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку протягом звітного тижня  продовжили зростати на тлі негативної переоцінки обсягів майбутніх валових зборів сої в Південній Америці. В результаті, як на базисі EXW, так і на базисі СРТ-порт соєві боби за підсумками минулого тижня подорожчали в середньому на 1,1%.

В ріпаковому сегменті ціни попереднього тижня були переважно стабільними, утримуючи високі позиції як на внутрішніх, так і на експортних базисах. Так, на умовах FOB коливалися в проміжку 765-775 $/т.

20220218-oil

Перегляди: 63