Головна Війна проти України Площі посіву озимих цього року скоротяться на 30-60%

Площі посіву озимих цього року скоротяться на 30-60%

Цієї весни аграрії засіяли приблизно на чверть менше сільгоспугідь, ніж торік, неокупована територія була максимально засіяна. Однак площа посіву озимих культур протягом серпня-вересня скоротиться суттєвіше – десь на 30-60% у порівнянні з минулим роком.

Як передає «ПроАгро Груп», такий прогноз озвучив міністр агрополітики Микола Сольський в інтерв’ю «Укрінформ».

Скорочення площі посіву міністр пояснив тим, що ціна зерна на момент осінньої посівної ще повністю не відновиться, тож аграрії найімовірніше захочуть почекати, розраховуючи  засіяти поля наступної весни.

«Таким чином, зерновий сезон не втратять. Зрозуміло, що аграрії хочуть більше впевненості й більше грошей на момент посівної», – пояснив Сольський.

Аби допомогти аграріям, планується відновити кредитування посівної під державні гарантії.

«У нас була програма кредитування під держгарантії: на 80% кредиту надається держгарантія та 20% забезпечується заставою, у тому числі зерном. Ми її плануємо відновити в найближчі тижні та дати можливість фермерам перечекати складні часи, доки відновиться ринок», – розповів міністр.

За його словами, навіть якщо частина полів будуть засіяні весною, а не восени, то на обсяг врожаю це не вплине, хоча наразі зробити точний прогноз щодо зерновиробництва у 2023 році досить важко.

Перегляди: 2