Головна Новини Земельне питання Прокуратура через суд вимагає повернути землі НААН на Харківщині

Прокуратура через суд вимагає повернути землі НААН на Харківщині

Харківською окружною прокуратурою до суду подано дві позовні заяви щодо повернення п’яти земельних ділянок загальною вартістю 8 млн. гривень, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Харківської облпрокуратури.

Встановлено, що на підставі розпорядження Харківської обласної державної адміністрації приватному сільськогосподарському підприємству в оренду передано земельні ділянки загальною площею 43 га, розташовані на території Вільхівської сільської ради.  Однак зазначені земельні, які перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Дослідне господарство «Кутузівка» Інституту сільського господарства Північного сходу Національної академії аграрних наук України», належать до особливо цінних земель і не можуть бути передані в комунальну та приватну власність.

Крім того, згідно законодавства, Харківська районна державна адміністрація не мала повноважень щодо вилучення з постійного користування ДП ДГ «Кутузівка» спірних земельних ділянок як особливо цінних земель – такі повноваження мав лише Кабінет Міністрів України.

Ці порушення і стали підставою для направлення прокуратурою відповідних позовів до Господарського суду Харківської області. Наразі судом відкрито провадження.

Перегляди: 2