Головна Війна проти України ООН та Туреччина погодили на 31 жовтня рух суден гуманітарним коридором

ООН та Туреччина погодили на 31 жовтня рух суден гуманітарним коридором

Представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією росіі та продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації «зернової ініціативи», повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на допис Міністерства інфраструктури України у Facebook.

Згідно з пропозицією Об’єднаного Координаційного Центру (СКЦ) представники ООН та Туреччини передбачають роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України. Представників російської федерації було поінформовано.

Так, з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» сьогодні вийшли 12 суден з 354,5 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Серед них балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду. Це сьоме судно, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН.

Разом з тим, прохід до українських портів під завантаження дозволений 4 суднам, які напередодні пройшли інспекцію СКЦ за участі всіх сторін, включаючи представників росіі.

Раніше в Мінінфраструктури повідомляли, що українська сторона станом на 30 жовтня не мала дозволів від Спільного Координаційного Центру на проходження безпечним коридором та проведення інспекцій, через що 218 суден фактично заблоковані на своїх поточних позиціях.

З них:

  • 95 завантажених суден, які вже вийшли з українських портів та очікують на інспекцію для відправлення до кінцевого споживача;
  • 101 судно очікує інспекції на вхід до українських портів;
  • 22 завантажених судна чекають на вихід з українських портів.
Перегляди: 5