Головна Війна проти України Робота «зернового коридору» – шанс запобігти продовольчій кризі, – Микола Сольський

Робота «зернового коридору» – шанс запобігти продовольчій кризі, – Микола Сольський

Заклик до міжнародної спільноти допомогти у відновленні повноцінної роботи «зернового коридору» озвучив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час вітальної промови на відкритті Міжнародного зеленого тижня (International Green Week). Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.

«Робота «зернового коридору» – це шанс запобігти продовольчій кризі, і Україна використовує всі можливості, які в неї є, щоб це зробити. Але для росії зерновий коридор став інструментом маніпуляцій та тиску на міжнародну спільноту. Саме через це вона почала блокувати роботу зернового коридору: якщо у вересні-жовтні середньомісячний обсяг продукції, експортований через порти Великої Одеси, становив 4 млн. тонн, а в середньому за добу через Босфор проходило 6 суден, то зараз це 2-3 кораблі в день», – розповів Микола Сольський.

Як повідомлялося, з 1 серпня 2022 року в рамках «зернової ініціативи» з портів «великої Одеси» на 659 суднах було експортовано 17,8 млн. тонн української агропродукції. Однак за умови повноцінного функціонування «зернового коридору» обсяги українського експорту на світові ринки за цей час мали б становити 25-29 мільйонів тонн. Через саботаж російської сторони з жовтня українські порти змушені працювати на половину своєї потужності.

Перегляди: 5