Головна Агрохімія Через скорочення внесення добрив намолоти можуть упасти вдвічі

Через скорочення внесення добрив намолоти можуть упасти вдвічі

Такий песимістичний прогноз озвучив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький під час обговорення з профільними асоціаціями та аналітиками питання дефіциту добрив.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».

Нестача добрив – це одна з найактуальніших для агросектору проблем, бо попереду чекає весняна посівна, за якою спостерігатиме чи не весь світ. Адже Україна на агрокарті є однією з провідних держав, і від обсягів виробництва зернових залежить їх ціна на міжнародних ринках та продовольча безпека багатьох країн.

Керівник аналітичного проєкту «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук нагадав, що до війни в Україні на постійній основі добрива випускали три заводи: «Рівнеазот», «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» і черкаський «Азот». Також діяв «Дніпроазот», але з деякими інтервалами. Обсяг власного виробництва перевищував імпорт – йдеться про понад 70%.

«Загалом у 2021-му було імпортовано 1,4 млн. тонн азотних добрив, тоді як загальне виробництво, за даними Держстату, перевищило 5,2 млн. тонн», – уточнив Дмитро Гордійчук.

Однак з початком повномасштабної війни, за його словами, працюючими залишилися тільки два заводи – «Рівнеазот» та черкаський «Азот». На жаль, «Сєвєродонецьке об’єднання “Азот» змогло протриматися тоді лише місяць.

«Звичайно, такі зміни істотно підкоригували статистику в гірший бік: у підсумку загалом за 2022 рік вдалося виробити лише 1,13 млн. тонн азотних добрив, а імпортовано 4,3 млн тонн», – наголосив Дмитро Гордійчук.

До липня 2022-го агросектор ще мав змогу купувати добрива за довоєнними цінами. Потім почала стрімко дорожчати селітра. Фактично за три місяці вона підскочила з 27 тисяч гривень за тонну до 37 тисяч, що створило критичну ситуацію для родючості ланів.

Прийнятне для аграріїв співвідношення, коли тонна селітри коштує не більш як 2,5 тонни пшениці, щодо карбаміду – то це 3-3,5 тонни кукурудзи. Торік ці показники були вдвічі, навіть утричі перевищені. Нині витрати порахувати складно, однак гектар кукурудзи вимагає орієнтовно 8-9 тисяч гривень вкладень. Йдеться лише про базовий азот, а ще ж потрібне підживлення, пальне для внесення, яке також подорожчало. Тому фінальна сума є «непривабливою» для аграрія.

Надто багато залежить і від небесної канцелярії.

«Адже добрива працюють як комплексне живлення, й основне – це погодні умови. Та якщо скоротити внесення добрив на 30% і більше, тоді падіння врожаю може бути двократним. Тому підтримка міжнародних партнерів у цьому питанні для нас є дуже важливою», – зазначив Тарас Висоцький.

Перегляди: 5